Evde kuş besleyenler için kapsamlı bakım ve beslenme rehberi! Kuşunuzun sağlıklı, mutlu bir yaşam sürmesi için uygun kafes seçimi, dengeli beslenme, hijyen ve günlük ihtiyaçları hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda. Kuş türüne uygun yemler, oyuncaklar ve bakım önerileriyle onların yaşam kalitesini nasıl artırabileceğinizi öğrenin.
Kuşlar, çevresel değişikliklere ve diğer stres faktörlerine karşı hassas olabilirler. Bu sevimli dostlarımızın stres altında olup olmadığını anlamak, sağlıklarını korumak açısından oldukça önemlidir. Peki, kuşlarda stresin belirtileri nelerdir ve bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? İşte bilmeniz gerekenler.
Kuş sahipleri için tüy dökme dönemi, bazen endişe verici olabilir. Bu doğal süreç, kuşların sağlıklı tüylerini yenilemeleri için gereklidir, ancak bazı durumlarda normalden fazla tüy dökülmesi de olabilir. Bu yazıda, kuşların tüy dökme döneminin nedenlerini ve bu süreçte onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatacağız.
Papağanlar tartışmasız en güzel kuşların başında gelirler. Sadece güzellikleri ile değil, zekâları ile de insanları büyüleyen papağan familyasına mensup kuşlar aynı zamanda sosyal olmalarıyla da dikkat çeken canlılar. Bu göz alıcı canlıların bazı türleri ise diğerlerinden daha çarpıcı özellikleri ile karşımıza çıkıyor: Amerikan Papağanları.
Görünüşleri, sesleri ve hareketleriyle birer sevimlilik abidesi olan civcivler evcil hayvan beslemek isteyenler için farklı bir seçenektir. Eğer bir bahçeniz varsa civciv beslemek çok da zor değildir. Bahçeye yapacağınız kümesle civcivleriniz büyüdüğünde de onlara bakım verebilirsiniz. Ama bahçesiz bir evde yaşıyorsanız ve civcivlerinize evde bakmayı düşünüyorsanız işiniz sandığınız kadar kolay olmayabilir. Civciv bakımında öne çıkan noktalar yaşam alanının uygunluğu ve beslenmedir.
Evde hayvan bakımı için en çok tercih edilen türler kedi, köpek, balık ve kuşlardır. Ama su kuşu türlerinden biri olan ve hem yabani hem de evcil olarak bilinen ördekler de evde bakılabilen canlılardır. Ördeklerin evcil türleriyle aynı evi paylaşmak eğlenceli ve farklı bir deneyim olsa da bu uysal hayvanlar temizlik konusunda sizi biraz yorabilir. Hijyeni sağladığınız sürece evde ördek beslemek hususunda bilgi sahibi olarak bir ördek dost edinebilirsiniz.
Görünüşü ile diğer muhabbet kuşlarından hemen ayırt edilebilen Japanese Hagoromo muhabbet kuşları tepeli kuşlar olarak da bilinirler. Helikopter muhabbet kuşu, Japanese Crested Budgerigars isimlerini de alan bu kuşların kafalarının üzerindeki şapkaya benzeyen tüylerin yanında sırtlarında da melek kanadını andıran kabarık tüyler bulunur. 1960 yılında Japonya’da ortaya çıkan Japanese Hagoromo muhabbet kuşları özellikle son yıllarda ülkemizde de rağbet görmekte ve yaygın şekilde beslenmektedir.
Kanaryayı andıran sarı tüyleri ile görenleri hayran bırakan Lutino muhabbet kuşu, tüm muhabbet kuşları gibi papağan türleri arasında yer alır. “Sarı Albino” adıyla anılan bu kuşlar aslında albinizm rahatsızlığını genlerinde taşımazlar. Lutino kuşlar tamamen sağlıklıdır ve tüm gövdelerini kaplayan sarı tüyler bu hayvanların karakteristik özelliğidir. İnsan eliyle üretilen ve doğal bir muhabbet kuşu türü olmayan Lutino muhabbet kuşları dünyada da popülerdirler.
Kanaryalar, harika görünümleri ve güzel sesleri ile tanınırlar. Evcilleşerek evde bakılabilen bu kuşlar aslında vahşi canlılardır. Doğada göl ve nehir gibi deniz ile okyanuslara nazaran daha küçük su kaynakları etrafında yaşam süren kanaryaların anavatanları Atlas Okyanusunda yar alan Kanarya, Azorlar ve Maderia takımadalarıdır. Dünyaya bu üç takımadadan yayıldıkları bilinen kanarya kuşlarına Türkiye’nin hemen hemen her yerinde rastlamak mümkündür.
Papağanlar, neşeli ve eğlenceli bir doğaya sahip olsalar da duygusal anlamda özen isterler. Yoksa papağanlar strese girebilirler. Papağanlar için ölümcül sonuçları da olabilen stres yalnızlık, tehdit altında hissetmek, yüksek ses, yem değişikliği, aşırı biçimde korku ve kaygı yaşamak, yaşam ortamının temiz olmaması, ortam değiştirmek gibi nedenlere bağlı şekilde gerçekleşebilir. Papağanlardaki stresin en belirgin işaretleri tüy yolma, iştah kaybı, halsizlik, agresif davranma, bazı davranışları sürekli tekrarlama ve devamlı olarak tiz sesler çıkarmadır.