Yeni başlayanlar için akvaryum kurulum rehberi! Doğru akvaryum seçimi, bakımı kolay balık türleri, su hazırlığı ve dekorasyon ipuçlarıyla balıklarınız için sağlıklı bir yaşam alanı oluşturun. Adım adım rehberimizi okuyarak evinizde huzur veren bir akvaryum yaratabilirsiniz.
Evcil sazanlar olarak bilinen Koi balıkları büyüklüklerine rağmen akvaryumlarda beslenebilen su canlılarından biridir. Süs havuzlarında da beslenebilen bu balıklar değişik renkte birçok olabilirler. Bu renkler parlak ve göz alıcıdır. Renklerinin dikkat çekiciliğinin yanı sıra insanlarla iletişim kurabilmeleri de onları balık severlerin arasında popüler yapmaya yetmiştir.
Arowana balığının cinslerinden biri olan Asya Arowanası namı diğer Ejderha balığı Güneydoğu Asya’ya özgüdür. Bu egzotik, tatlı su balıkları sıçrama konusunda uzmandırlar ve çok hızlı yüzerler. Yaşadıkları güney Asya coğrafyasında refah sembolü olarak anılan bu balıklara insanlar tarafından belli güçler atfedilmiş ve Ejderha balıklarının deprem gibi doğal afetleri önceden hissedebildiklerine inanılmıştır.
Amazon nehrini mesken tutan ve Afrika, Güney Amerika ile Asya ve Avustralya kıtalarında da görülen Arowana balıkları farklı birçok renge sahip türleri ile bilinirler. Siyah Arowana, Afrika Arowanası, Avustralya Arowanası gibi farklı türleri bulunan bu balıkların en popüler cinsleri Platinum Arowana ve Silver Arowanalardır. Bakımı görece zor olan bu balıklar ilk kez akvaryum hobisi geliştirenler için uygun su canlıları değillerdir.
Zebraya benzeyen çizgileri ve farklı kafa yapıları ile akvaryumların aranan canlılarından olan Frontoza balıkları Afrika kökenli bir Ciklet balığı türüdür. Cyphotilapia Frontosa adıyla bilinen bu balıkların türlerine göre değişik renkleri vardır. Ama vücutlarında genellikle açık renk fon üzerine 5 koyu renk dikey çizgi bulunur. Frontoza Brundi, Zaire Kapampa, Kavalla, Kigoma, Kipili, Mpimbwe, Nord Congo, Sambia ve Moba Zaire en bilinen türleridir.
Rengarenk pullara sahip, en güzel akvaryum balıklarından bir olan Lepistes balığı dünyada yaygın olarak beslenmektedir. “Milenyum balığı” adıyla da bilinen bu balıklar insanlığa ve doğaya yaralıdırlar. Gupi ismini de alan bu balıkların pek çok farklı türü vardır. Toksedo, Mozaik, Albino, Kobra, Guppy, Çim, Fil Kulak, Red Mozaik, Full Red, Full Black, Sarı Kaplan, Koi, Panda ve Moscow Lepistesler en bilinen türlerinden bazılarıdır.
Oscar adı ile de bilinen ve pek çok farklı renkte değişik türlerine rastlayabileceğiniz Astronot balıklarının karakteristik özelliği zekalarıdır. Bu keskin zekâ sayesinde Astronot balıkları sahiplerini kısa sürede tanır ve onlarla bağ kurabilirler. Şaşırtıcı biçimde sevilmekten de hoşlanan Astronot balıkları yem elde edebilmek için akrobatik hareketler yapmayı da öğrenebilirler. Bu ilginç özellikleri ve güzellikleri nedeniyle Astronot balıkları ya da diğer adlarıyla Oscar balıkları akvaryum hobisi olanlar arasında dünyanın en popüler balıkları olarak bilinirler.
Canlı renkleri ve minicik boyutu ile akvaryum hobisi olanları kendine hayran bırakan Mandalina Balığı doğal ortamında tuzlu sularda yaşayan bir canlıdır. Bu balıkların göz çarpan ilk özellikleri küçük gövdelerindeki parlak ve canlı pek çok farklı renkten meydana gelen desenleridir. Desenleri ve renkleri ile çarpıcı bir görünüme sahip olan Mandarin balıkları çok yavaş hareket ederler ve yaşam alanlarından uzaklaşma konusunda oldukça cesaretsizdirler.
Kiraz Barb Balığı, bakımı kolay olduğu ve diğer balıklar ile huzur içinde yaşayabildiği için sıklıkla tercih edilen bir akvaryum canlısıdır. Cherry Barb ve Barbus Titteya adıyla da bilinen bu Güney Asya’ya özgü balık türünün erkekleri kırmızı, dişileri ise turuncuya yakın bir renge sahiptir.
Balık beslemek isteyenler için akvaryumlar zorunlu bir ihtiyaçtır. Akvaryum almaya karar vermeden önce akvaryum edinmenin birer canın sorumluluğunu almak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de alacağınız akvaryumların göz zevkinize hitap etmesinden çok, su canlılarının yaşamsal ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini atlamayın.