sadsad x
asdasd

Evde Civciv Bakımı Nasıl Yapılır?

26 Mayıs 2023
Evde Civciv Bakımı Nasıl Yapılır?

Görünüşleri, sesleri ve hareketleriyle birer sevimlilik abidesi olan civcivler evcil hayvan beslemek isteyenler için farklı bir seçenektir. Eğer bir bahçeniz varsa civciv beslemek çok da zor değildir. Bahçeye yapacağınız kümesle civcivleriniz büyüdüğünde de onlara bakım verebilirsiniz. Ama bahçesiz bir evde yaşıyorsanız ve civcivlerinize evde bakmayı düşünüyorsanız işiniz sandığınız kadar kolay olmayabilir. Civciv bakımında öne çıkan noktalar yaşam alanının uygunluğu ve beslenmedir.

civciv bakımı 

Civcivin Yaşayacağı Ortam Nasıl Olmalıdır?

Civcivler tüm diğer kümes hayvanları gibi kendilerine özel ve korunaklı bir alanda yaşam sürebilirler. Onları evde besleme niyetindeyseniz belirli bir zaman sonra bir kafes edinmeniz gerekir. Ama öncelikli olarak civcivlerinizi bir karton kutuda beslemekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için dayanıklı ve sağlam olan büyük bir karton kutu alın ve bu kartonun üst kısımları ile yanlarına delikler açın. Böylece civcivleriniz yeterli havayı alabilecektir. Kartonun içine civcivleriniz için edineceğiniz yemleri bir kapla birlikte koyun. Bu kabın geniş olmasına dikkat edin. Ayrıca civcivlerin su içebilmesi adına su kabı da almanız gerekir. Su kabını çok büyük ve derin tercih etmeyin. Zira sevimli dostlarınız suyun içine girip tehlikeli kazalar yaşayabilirler.  

Civcivlerin yaşayacağı ortamın aydınlık olması önemlidir. Bu nedenle sık sık onları kutudan çıkarıp gün ışığıyla temas etmelerini sağlayın. Ortamın sıcaklığı da civcivleri etkiler. Bu nedenle çok soğuk, çok sıcak, çok güneş alan ya da fazla esintili alanlarda civcivlerinizi bırakmayın.

Civcivler son derece hassas hayvanlar oldukları için erken dönemde hayatlarını kaybedebilirler. Bunun için yem kabı ve suyun temizliğine özen gösterin. Ayrıca bu hayvanlar sık sık dışkıladıkları için de karton kutunun alt kısmını sürekli temizlemeniz önem arz eder.

Birkaç hafta kutu içinde kalan civcivleriniz sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürdüklerinde artık onlar için bir kafes alabilirsiniz. Bu kafesin geniş olmasına ve alt ile kenar kısımlarının kapalı olmasına dikkat edin.

evde civciv bakımı 

Civciv Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Tüm canlılar gibi civcivler de sağlıklı beslenerek hayatta kalırlar. Bilindiği gibi büyüdüklerinde tavuklar ve horozlar besin konusunda pek seçici değillerdir. Doğal ortamlarında böcek, solucan, bitkiler ve yiyebildikleri bütün nesneleri beslenme öznesi haline getirebilen bu hayvanlar civciv halindeyken düşünüldüğü kadar onur olmayabilirler. Özellikle evde bakım vereceğiniz bir civciv hem hijyenik gıdaları tüketmeli hem de besin ihtiyacın göre beslenmelidir. Bunun için kuş yemleri gibi civcivlere özel üretilen hazır civciv yemleri de piyasada mevcuttur. Civcivlerin temel gıdası bu hazır yemler olmalıdır.

Yemlerin yanında bazı ek gıdalar da civcivlerin yan besinleri olabilir. Bu gıdalardan en önemlisi yumurtadır. Civcivlerin de proteine ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaç haşlanmış yumurta ile büyük ölçüde giderilebilir. Yumurtayı az ve belirli aralıklarla civcivlerinize yedirebilirsiniz. Ayrıca sulandırılmış ekmek de civcivlerin seveceği bir gıdadır. Bir aylarını doldurduklarında minik dostlarınıza salatalık, biber gibi yeşillikler ile ıslanmış kısırlık bulguru da civcivlerinize verebilirsiniz. Tüm bu gıdaların yanında civcivlerin bol bol temiz su içmesini sağlamayı da atlamayın.


Evde Ördek Bakımı Yapılır Mı? Ördek Bakımı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.