Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar ve yiyecekleri önce koklarlar. Yani bir köpek yiyeceğin tadının güzel olduğuna öncelikle kokusuna bakarak karar verir. Köpekler tat almadan önce kokusundan bir besinin acı, tatlı ya da ekşi olup olmadığını anlarlar.
Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir.
Bir köpekle aynı evi paylaşmanın en zor tarafı köpeğin ev içine kokusunu bırakmasıdır. Evdeki köpek kokusunu gidermenin farklı yolları bulunurken sorunu temelden çözmek isteyenler doğrudan dört ayaklı sadık dostlarının kokusunu bertaraf etmenin yollarını arıyor. Köpeğinizin güzel kokmasını sağlamak ve mevcut kokusunu gidermek için ona banyo yaptırmak, tüy bakımlarını aksatmamak, ağız diş ve kulak temizlikleri ile tırnak temizliğini atlamamak, köpeğin kullandığı eşyaları hijyenik tutmak ve sağlıklı olduğuna emin olmak çözüm yolları olmaktadır.
Köpekler, yemek yeme konusunda pek de seçici canlılar değillerdir. Sevimli dostlarımız insanları doğrudan zehirleyebilecek ve insanlarda alerjiye neden olabilecek çoğu gıdayı rahatça tüketebilirler. Ama bu durum köpeklerde zehirlenme ya da alerjik reaksiyon görülmeyeceği anlamına gelmez. Köpekler de solunum yollarını etkileyen toz ve polen gibi etkenlerin yanında gıdalara da alerjik tepki verebilirler.
Evcil hayvanların sağlıklı kalmalarını sağlamak ve hastalık ile ameliyat durumlarında onları korumak için bazı malzemelere kullanmak durumunda kalırız. Bu malzemeler evcil dostlarımızın canını sıksa da kullanılması zorunludur. İşte bunlardan biri de köpek yakalıkları olmaktadır. Köpek yakalıklarının kullanım amacı, genellikle ameliyat sonrasında köpeğin dikişli yeri yalamasını önlemek ve kulak ile göz gibi yüz bölgesinde bulunan enfeksiyonlu yaraları kaşımasının önüne geçmektir.
Son yıllarda yapılan kanuni düzenlemelerle sahibi bulunan köpekleri kapsayan çip mecburiyetinin yanında kuduz aşısı da mutlaka yaptırılması gereken bir aşı. Her yıl bir kez yaptırılması gereken kuduz aşısı, köpekler için hayati bir önem taşıyan ve köpek sahiplerinin atlamaması gereken bir uygulamadır. Köpeğinize bu aşıyı yaptırmanız için ideal aralık ise 3 ila 4 aylık olduğu zamandır.
İki ayını doldurmuş bir yavru köpek sahiplendiyseniz onun beslenme ihtiyacı gibi ilerleyen zamanlarda mutlaka egzersiz ihtiyacının giderilmesini gerektiğini de atlamamalısınız. Ama köpeğiniz 4 aydan küçükse, aşıları tamamlanmamışsa, eğitimleri verilmemişse ve herhangi bir hastalık taşıyorsa onu dışarı çıkarmanız uygun değildir. Ayrıca minik dostunuzla aranızdaki bağın kuvvetli olması ve onun dışarı çıkma konusunda psikolojik hazırlığı bulunması da şarttır.
Köpekler insanlarla etkileşimleri en yüksek evcil canlılar arasında yer alırlar. Bu etkileşim kısa zamanda köpeğin sahiplerine ve yaşam koşullarına adapte olmasına neden olur. Diğer evcillerden farklı olarak sahiplerini ve birlikte yaşadıkları diğer insanları fazlaca benimseyen köpekler insanlara benzemeye başlarlar. Köpeklerin sahiplerine fiziksel ve karakter yapısı olarak benzedikleri yapılan bazı araştırmalardan çıkan sonuçtur.
Kuyruğu kesilmiş köpekler gibi kulakları kesilmiş köpeklere de rastlamak maalesef mümkün. Günümüzde halen yapılan kulak kesme uygulaması, köpeğin duyma organı ve iletişim organlarından birinin ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Köpeklerin herhangi bir organını kesmek onları istismar etmektir ve tamamen yanlıştır. Yani hiçbir geçerli sebebi olmayan köpeklerde kulak kesme işlemi asla doğru değildir.
Irkı ne olursa olsun tüm köpekler diğer evcil hayvanlardan farklı olarak egzersize ihtiyaç duyarlar. Günlük yapılması gereken bu egzersizler köpeğin hem spor yaparak sağlıklı kalması hem de tuvalet ihtiyacının giderilmesi için zorunlu bir etkinliktir. Bu yürüyüşler köpeğin psikolojisini de düzenler ve köpeğinizin daha mutlu, daha huzurlu olmasını da beraberinde getirir. Köpeklerin sosyalleşmesine de yararı bulunan bu yürüyüşler aynı zamanda eğitimlerinin de bir parçası olarak görülmeli ve doğru şekilde gerçekleştirilmelidir.