sadsad x
asdasd

Kedilerde Ağız Kokusu Sorunu ve Çözüm Yolları

08 Nisan 2022
Kedilerde Ağız Kokusu Sorunu ve Çözüm Yolları

Kediler de tüm diğer canlılar gibi sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu problemler; kedinin genetik özelliklerine, cinsine, yaşam koşullarına ve beslenmesine göre farklılık gösterir fakat kedilerde yaygın olarak rastlanan sağlık sıkıntılarından biri ağız kokusudur. Kedilerde ağız kokusu önemsenmesi gereken bir durumdur. Çünkü kedinizin ağzındaki koku değişimi ciddi bir hastalığa işareti olarak düşünebilir. Bu rahatsızlıklar; şeker hastalığı, mide sorunları, vücudun herhangi bir yerinde parazit ya da enfeksiyon olabilir. Sevimli dostlarımızın nefesinden gelen farklı ve rahatsız edici kokunun nedeni tamamen diş ve diş eti hastalıklarına ve beslenme şekillerine bağlı olarak da gelişebilir. Sebep her ne olursa olsun rahatsızlığın tespit edilmesi ve önlenmesi elzemdir. Yani kedinizin ağzının kokmasına neden olan etkeni bulup vakit geçirmeden önlem almanız şarttır.

>> Kedi Malzemeleri

 kedilerdeagizkokusu1

Kedilerde Ağız Kokusuna Neden Olan Etkenler

Kedilerin ağzı kokusunda birçok nedene bağlı biçimde değişim görülebilir. Bu nedenlerden ilki diş ve diş eti hastalıklarıdır. İnsanlar gibi kedilerinde diş bakımı yapılmadığında çürüme, tartar, diş taşı ve ağız içinde bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Dişleri fırçalanmayan ve diş bakımı aksatılan bir kedinin bünyesine bağlı olarak diş taşı ve tartar üretmesi yüksek olasılıktır. Bu durum ise diş etlerinin iltihaplanmasına ve hatta diş etlerinde enfeksiyon oluşmasına sebebiyet verebilir. Enfeksiyon ise ağız kokusu sonucunu doğurur. Diş etlerinin sağlıksız olması ağız kokusunu tetiklemenin yanı sıra diş kayıplarına da yol açar.

Kedinizin diş ve diş etlerinde herhangi sorun yoksa ama yine de ağzı belirgin biçimde kokuyorsa böbrek, mide, karaciğer gibi iç organlardan birinde hayati bir rahatsızlığı olabilir. Özellikle yaşlı kedilerde görülen keskin ağız kokusu çoğunlukla böbrek hastalıklarının işaretidir. Kediniz henüz gençse bile böbrek yetmezliğinden muzdarip olduğu için ağzı kokabilir. Ama böbrek sorunlarında ağız kokusuna iştahsızlık, kilo kaybı, ishal gibi birçok belirti de eklenir. Aynı belirtiler karaciğer hastalıkları ve mide ile bağırsak rahatsızlıkları için de geçerlidir. Yani bu gibi ciddi hastalıklara diğer semptomların da eşlik ettiği atlanmamalıdır. Ayrıca şeker hastalığı, yani diyabet ve lösemi virüsü de ağız kokusunu tetikler. Ama hemen korkuya kapılmamak gerekir. Kedinizin ağzının kokması yediği mama ve beslenme düzeni ile ilgili basit bir sebebe de dayanabilir.

 kedilerdeagizkokusu2

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Kedinizin ağız kokusunda bir değişiklik hissettiyseniz onu gözlemleyip kokunun süreklilik kazanıp kazanmadığını tespit etmekle işe başlayabilirsiniz. Ağız kokusuna başka belirtiler de eşlik ediyorsa kedinizin önemli bir sağlık sorunu var demektir. Sindirim sistemi, karaciğer hastalıkları ya da kanser gibi rahatsızlıklar kedinizin ağzının kokmasının nedenlerinden biri olabilir. Bu aşamada onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Kedinizde ağız kokusunun ortaya çıkması beslenme kaynaklı da gerçekleşebilir. Kedilerde ağız kokusu tek başına seyrediyor ve başka belirtiler görülmüyorsa mama değişikliğine gidebilirsiniz. Ağız kokusuna mamalar kadar diğer gıdalar da etki eder. Kedinize yaş ve kuru mamalar dışında tavuk, balık, peynir gibi bizlerin tükettiği gıdaları sıkça veriyorsanız bu da ağız kokusu yapar. Kedinize mama dışında gıdaları vermeyi keserek ağız kokusunun geçip geçmediğini gözlemleyebilirsiniz.

Tüm bu önlemlerin yanında kediniz henüz yavruyken ağız bakımı yapmaya başlamalı ve onun dişleri ile diş etlerinin sağlığını kedi ağız ve diş bakımı ürünleri ile garanti altına almalısınız.


Kedinize doğru ağız bakımını yapmak için Kedilerde Diş Dökülmesi ve Detaylı Diş Bakımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.