sadsad x
asdasd

Köpeklerin Sevmediği Kokular

07 Temmuz 2022
Köpeklerin Sevmediği Kokular

Köpekler üstün koku alma duyuları ile bilinirler. Bu duyu insanlarınkinden 40 kat daha güçlüdür.  Diğer canlıların çoğu gibi insanlar ortamdaki tek bir baskın kokuyu hissederken köpekler aynı anda birçok koku uyarıcısını duyumsayabilirler. Köpeklerin bu eşsiz yeteneğine kokunun çok uzakta olması da ket vuramaz. Sadık dostlarımız koku kaynağı ile arasındaki büyük mesafe farkına rağmen kokuları alabilir ve ayırt edebilirler.

Doğal yaşam alanlarında avlanma ve hayatta kalma konusunda ciddi şekilde işlev görev bu mükemmel koku alma duyusu köpekler için her zaman avantajlı değildir. Çünkü güzel ve nötr kokuların yanında kötü kokular da köpekler tarafından hemen algılanır ve rahatsızlık yaratır. Hatta insanlara hoş gelen bazı kokular köpekler için adeta bir çileye dönüşebilir. Köpeklerin en çok hangi kokuları sevmediğini öğrenmek ise köpek sahiplerinin can dostlarının bakımını daha konforlu hale getirmesi ve kötü koku hassasiyetini biraz olsun dindirmesi anlamına gelir.

>> Köpek Vitaminleri

 köpeklerin sevmediği kokular

Kimyasal İçeren Kokular

Köpeklerin en çok rahatsız oldukları kokuların başında kimyasal madde barındıran deterjanlar gelir. Bu maddeler köpeklerin burunlarının ve nefes borularının tahriş olmasına bile yol açar. Özellikle çamaşır suyu ve kokulu deterjanlar ile çamaşır yumuşatıcıları yoğun şekilde kimyasal içeren ürünler olup keskin bir koku yayarlar. Bu güçlü deterjanlar ile özellikle amonyak da köpeklerin burun içinin kaşınmasına ve hapşırmasına neden olur. Ayrıca yine kimyasal maddelerden elde edilen naftalinin kokusu da köpekleri ciddi derecede rahatsız eder. Ama sorun sadece deterjanların rahatsız edici kokusu ile ilgili değildir. Köpekler naftalin başta olmak üzere diğer kimyasalları tattıklarında zehirlenme ve hatta ölüm riski ile karşı karşıya kalabilirler.

Köpekler deterjan, naftalin ve amonyak benzeri bir koku duyumsadıklarında ortamı terk etmek isteyeceklerdir. Deterjanların yanında parfüm, oda spreyi, kokulu mum ve vücut losyonunu gibi kimyasal içerikli kokulardan kaçma isteği sadece köpeğin rahatsızlık hissi ile açıklanamaz. Köpeklerin bu kokulardan uzak durma arzusu sağlıkları ile de ilgilidir. Bu kokulara maruz kalmış bir köpek kesinlikle ortamdan uzaklaştırılmalı ve açık havaya çıkarılarak rahatça nefes alması sağlanmalıdır. Özetle bir köpek ile aynı evi paylaşıyorsanız temizliği köpeğiniz dışarıdayken yapmanız ve o gelmeden evi iyice havalandırarak köpeğin sağlığı için deterjan kokularına maruz kalmamasını sağlamanız gerekir.

Unutulmaması gereken diğer nokta köpeğinizin banyosu için kullandığınız köpek şampuanları ve benzeri temizlik ürünlerinin de kokusuz olmasıdır.

Limon, Portakal, Mandalina Kokuları

İnsanların bayıldığı kokulardan biri turunçgiller kokusudur. Limon, mandalina, greyfurt ve portakal meyvelerini içeren turunçgiller özellikle kabukları sıkıldığında adeta spreyden sıkılmış gibi etrafa partikül halinde sıvı yayarlar. Bu minik damlacıklar havada yayılarak genzimize ulaştığında bizim için hoş bir his yaratır. Ama koku hücreleri bizden çok daha fazla olan köpekler için bu kokular çok rahatsız edicidir. Turunçgillerin kokusu köpeklerin solunum yollarına zarar verebilir. Ama köpek sahiplendiğiniz için turunçgiller yeme özgürlüğünden mahrum kalmanız da gerekmez. Sadece bu meyveleri köpeğinizden uzak tutmanız yeterlidir.

 köpekler hangi kokuları sevmez

Sirke Kokusu

İnsanlara pek çok faydası bulunan ve hatta temizlik için doğal bir malzeme sayılan sirke köpeklerin en sevmediği kokulardan birini yayar. Hazır gıdalarda kullanılan ve gıdaların uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayan koruyucu maddeler gibi kimyasal madde barındırmayacak biçimde evde yapılan sirkelerin kokusu bile köpekler için dayanılmazdır.

Acı Biber ve Diğer Keskin Kokular

Acı biber kokusu da köpeklerin sevmediği kokulardan biridir. Acı biber kokusuna maruz kalan köpeklerde burun kaşıntısı, hapşırma, aksırma ve göz sulanması görülür. Ayrıca soğan ve sarımsak gibi sebzeleri pişirirken de köpeğinizin bu reaksiyonları verdiğine şahit olursunuz.


Köpeklerde Kepek Sorunu ve Çözüm Yolları ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.