sadsad x
asdasd

Köpeklerde Kepek Sorunu ve Çözüm Yolları

13 Haziran 2022
Köpeklerde Kepek Sorunu ve Çözüm Yolları

En sevilen evcil canlıların başında gelen köpekler, bilindiği üzere kürkleri olan hayvanlardır. Bu kürk yapısı köpekleri soğuk hava şartlarından koruduğu gibi estetik gözükmelerini de sağlar. Ama köpeklerin tüm gövdelerini kaplayan tüylerinin olması sevimli dostlarımızda bazı sorunların yaşanmasını da olası kılar. Deri hastalıkları bu sağlık problemlerinin başında gelir. Köpeklerde en çok görülen deri hastalığı ve iç hastalıkların belirtisi ise kepeklenmedir. Eğer bu basit bir cilt sorunu ise köpeklerin tüylerinin düzenli olarak köpek fırça ve tarakları ile taranması rahatsızlığı hemen giderecektir. Fakat kepeklenme farklı nedenlerle ortaya çıkabilir ve deri hastalıkları dışında başka rahatsızlıkların da habercisi olabilir.

 köpeklerde kepek

Köpekler Neden Kepeklenir?

Kepeklenme insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ölü cilt hücrelerinin tüylere tutunmasından başka bir şey değildir. Özellikle köpeklerin sırt bölgesinde görülen kepek, cildi nemli tutacak bezlerin çalışması ile ilgilidir. Ama köpeklerde görülen kepek oluşumu sadece cildin nemi ile ilgili olmayabilir. Köpek kepeğinin sebepleri basitçe kuru hava olabildiği gibi kepeklenme parazitler, yanlış beslenme ile obezite, cilt enfeksiyonları, hormon dengesinin bozulması ve bunun gibi ciddi durumların bir yansıması şeklinde de okunmalıdır.  

  • Kuru hava ve cildin bu nedenle nemli kalamaması deride kepek oluşumunun nedenlerinden biridir. Bu kepek problemi köpeklerde genellikle mevsimseldir ve kış aylarında görülür. Bahar ve yaz aylarında köpeğiniz kepeklenmiyorsa bu köpeğinizin derisinin kuru havaya verdiği tepkidir.
  • Köpeklerin cilt sağlığı beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Düzensiz, aşırı ya da yetersiz beslenme köpeklerde kepek oluşumuna rastlanmasını sağlayan en güçlü nedenlerdendir.
  • Gıda alerjileri ile diğer bazı alerjiler köpeklerde kepeklenmenin baş aktörüdürler.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması da cildi etkileyerek kepeklenmeye yol açar.
  • Kepeklenmeye kaşınma da ekleniyorsa bu durum ciltteki bakteri, mantar ve enfeksiyonlardan kaynaklanıyor olabilir. Parazitler ise kepeğe benzedikleri için kepeklenme sorunu ile karıştırılabilir.

 köpeklerde kepek sorunu

Köpeklerde Kepek Sorunu Nasıl Giderilir?

Köpeğiniz kepeklenme sorunu yaşıyorsa öncelikle bunun deri kurumasına dayalı mevsimsel bir tepki olabileceğini unutmayın. Bu noktada köpeğinizin bulunduğu ortamın nem dengesini gözden geçirmeniz ve klima ile kalorifer kullanılan alanları bol bol havalandırıp hava nemlendiricileri kullanmanız önerilir. Eğer kepeklenme devam ediyorsa köpeğinizi mutlaka tarayın. Zira kepek sorunu olan köpeklerin her gün taranması doğru olacaktır. Taramanın ardından kepek azalıyorsa sorun ciddi olmayabilir. Yine de gözlemeye devam edin.

Banyo yaptırmak da köpeklerde kepek sorununu çözmenin bir yoludur. Köpeğinizi duru su ya da kepek önleyici köpek şampuanı kullanarak yıkayın. Şampuan kullandıysanız durulama aşamasını uzun tutun. Çünkü iyi durulanmayan şampuanlar da kepeğe yol açar.

Kepeklenme obez köpeklerde çok fazla görülür. Ayrıca dengesiz ve az beslenen köpekler de kepek sorunu yaşarlar. Beslenmeye bağlı kepeklenmeyi önlemek için köpeğinize deri bakımı yapan köpek mamaları vermelisiniz. Köpeğinizin yeteri kadar beslendiğine dikkat ederek aşırıya da kaçmamaya özen gösterin.

Tüm çabalarınız sonuçsuz kalıyorsa köpeğinizin çok daha büyük bir rahatsızlığı olabilir. Bunun için veteriner hekim desteği almaktan kaçınmayın.


Köpeklerin Tüy Dökmesi Nasıl Azaltılır? yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.