sadsad x
asdasd

Köpeklerde Yüksek Ateş Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

13 Eylül 2022
Köpeklerde Yüksek Ateş Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İnsanlar gibi köpeklerde de zaman zaman yüksek ateş problemi görülmektedir. Köpeklerin vücut sıcaklığı insanlardan fazladır. Yani bir köpeğin vücut ısısı 38,3 derece ila 39,2 derece arasında ölçülüyorsa normal bir beden sıcaklığından söz edilebilir. Bu sıcaklıkların farklı değerlerle ölçülmesi mevsimlere, hava sıcaklığına, beslenmeye ve köpeğin bulunduğu ortamın sıcaklığı ile egzersiz durumuna bağlıdır. Ama vücut ısısı 39,4 derecenin üzerinde olan köpekler ateşli kabul edilir. Isı ölçümü 41 derecenin üzerine çıkan köpeklerin hayati tehlikesi var demektir. Bu durumda acil tedavi gerekmektedir.

köpeklerde yüksek ateş 

Köpeklerde Yüksek Ateşin Nedenleri

Vücut ısısının yükselmesi vücuttaki bakteri ve virüslerin çoğalması ile ilgilidir. Bu çoğalmanın önüne geçmek için vücut ısısı yükselir. Böylece vücut kendini korumaya alır. Fakat vücudun fazla ısınması organizma için tehlikeli bir durumdur. Vücudun hızla su kaybetmesi yüksek ateşin sonuçlarından biridir.

Yüksek ateşin nedenlerinden en yaygın olanı enfeksiyondur. Beden ısıyı yükselterek mantar, bakteri ya da virüs gibi yabancıların çoğalmaması ve yaşayacak bir ortam bulamaması adına savaş verir.

Alerjik reaksiyonlar da yüksek ateşe neden olur. Köpeğin pire ve kene gibi parazitler tarafından ısırılması sonucu verdiği alerjik reaksiyon sonucu yüksek ateş görülür. Bunun için pire ve kene tasmaları kullanmanız uygun olacaktır. Ayrıca toz ve gıda alerjileri de vücut ısısının gereğinden fazla yükselmesine ve yüksek ateşe sebebiyet verir.

Zehirlenmeler ve vücuda giren toksinler ile zararlı maddeler de köpeklerde yüksek ateş yapar. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da köpeklerin beden ısısının normalin dışında ölçülmesi sonucunu doğurur. Aynı zamanda köpeklerde aşı sonrası beden ısısının arttığı da görülür.

Köpeklerde Yüksek Ateş Belirtileri

Köpeklerde yüksek ateşin belirtisi köpeğin vücut ısısının fazla artmasıdır. Yüksek ateş diğer hastalık belirtilerini tetikler. Bu belirtiler şunlardır;

  • Burunda kuruluk ya da akıntı
  • Kalp atış ritminin yükselmesi
  • İştahta azalma
  • Halsizlik, uyuma isteği
  • Titreme
  • Nefes alıp vermede sıklık, nefesin hızlanması
  • Kusma

Köpeklerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Köpeklerin ateşi tıpkı insanlarda olduğu gibi termometre ile ölçülür. Fakat kullanılan termometreler insanlar için üretilmiş olmamalıdır. Köpeklerin vücut ısısını doğru ölçmek için köpeklere özel tasarlanmış dijital termometreler edinilmelidir.

Köpeğinizin ateşini ölçmek için en doğru yol termometreyi köpeğinizin anüs bölgesine yerleştirmektir. Böylece doğru sonuç alınabilir. Ölçümü kolay şekilde yapabilmenizin anahtarı termometrenin ucunu bitkisel ve doğal bir yağ ile yağlamak olacaktır.  Daha sonra termometrenin ucunu köpeğinizin anüsünden yaklaşık 1 ila 1,5 santimetre kadar içeri yerleştirmeniz gerekir. Dijital ekranda sayıları görene kadar termometreyi sabit tutmaya çalışın. Bu sırada köpeğinizin sakin kalması önemlidir. Dolayısıyla ölçümü siz yaparken bir başkasının köpeğinizle konuşması ve onu sakinleştirmesi işinizi kolaylaştıracaktır. Köpeğinizin ateşi 39,4 derecenin üzerinde çıkarsa veteriner hekime başvurmanız gerekir.

köpeklerde yüksek ateş 

Köpeklerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Köpeğinizin ateşi 39,4 derecenin üzerinde ise yüksek ateş sorunu baş göstermiş demektir. 41 derecenin üzerinde bir ateş ölçümü yaptıysanız ise acil köpeğin müdahaleye ihtiyacı vardır. Ateş düşürülmezse köpeğiniz hayatını kaybedebilir ya da yüksek ateş köpekte ciddi hasarlar bırakabilir.

Köpeklerin ateşini düşürmek için yapılacak en iyi şey köpeğinizi hemen serin bir ortama taşımaktır. Hemen ardından köpeğin bedeninde tüy bulunmayan noktaları ve az tüylü yerleri soğutun. Önce köpeğin patilerini ıslak bir bezle silin. Kulağın içine doğru gitmeden kulağın iç yüzeyini de ıslak bezle silmeniz ateşi belirli ölçüde düşürür. Bu işlemden sonra köpeğinizin karın ve göğüs bölgesine soğuk kompres yapın. Bunun için kalın bir bez ya da havlu içine buz doldurmanız ve bu bezi hayvanın karın bölgesi ile göğse bastırmanız uygundur.

Yüksek ateş vücutta aşırı su kaybına neden olur. Bu nedenle köpeğinize mutlaka su içirin. Bu da ateşinin düşmesini sağlar. Ateşi çıkan bir köpeğe asla insanlarda kullanılan ateş düşürücüleri kullanmayın. Ateşi biraz olsun düşen köpeğinizi mutlaka veteriner hekiminize gösterin.


Yaz Aylarında Köpekler Nasıl Serinletilir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.