sadsad x
asdasd

Mutlaka Yaptırmanız Gereken 10 Köpek Aşısı

25 Haziran 2020
Mutlaka Yaptırmanız Gereken 10 Köpek Aşısı

Sevimli, yumuşak tüylü küçük yavru köpeğinizi evinize getirdiğinizde tıpkı bir bebek gibi her şey size bağlıdır. Ona her gün ihtiyacı olan tüm bakımı vermek size kalmış. Liste biraz uzun gelebilir ama , en iyi köpek maması, bol ilgi ve dikkat, eğitim, güvenli oyuncaklar, sosyallik. Konforlu bir ev ortamı ve veteriner bakımına da ihtiyacı olduğunu unutmayalım.

İhtiyacı Olan Yavru Köpek Aşıları Nelerdir?

Aşılar ilk birkaç ay boyunca tekrar tekrar veterinere gitmek sureti ile yaptırılır. Sevimli dostunuzun hayatı boyunca da güçlendirici ve koruyucu aşılar yaptımanız gerekecek. Ancak evcil hayvanınızın koruyacağı hastalıklar tehlikeli, bazıları potansiyel olarak ölümcüldür. Neyse ki aşılar var ve bir çok hastalık bu sayede önlenebilir.

Bir çok farklı hastalık için farklı farklı aşılar var, köpeğinizin hangi aşıya ihtiyaç duyduğunu ve hangilerinin isteğe bağlı olduğunu bilmek bazen kafa karıştırıcı olabilir. 

1-Bordetella Bronchiseptica

Bu çok bulaşıcı bakteri şiddetli öksürük, boğmaca, kusma ve nadir durumlarda nöbet ve ölüme neden olur. Enjekte edilebilir ve nazal sprey aşıları mevcuttur. 

Köpeğiniz büyüdüğü zaman köpek gezdirme parklarına götürüp sosyalleştirmeyi düşünüyorsanız bu aşıyı yaptırmanız gerekebilir.

2-Köpek Distemperi(Gençlik Hastalığı)

Distemper, enfekte bir hayvandan solunum, gastrointestinal (GI) ve sinir sistemlerine saldıran bir virüsün neden olduğu ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs aynı zamanda ortak gıda ve su kapları ve ekipmanları ile bulaşabilir. Göz ve burun akıntısı, ateş, öksürük, kusma, ishal, nöbetler, seğirme, felç ve sıklıkla ölüme neden olur. Bu hastalık eskiden “sert ped” olarak biliniyordu çünkü ayak tabanının kalınlaşmasına ve sertleşmesine neden oluyor.

Distemper için bir tedavi yoktur. Tedavi, destekleyici bakım ve ikincil enfeksiyonları önleme, kusma semptomlarını kontrol etme, nöbetler ve daha fazlasından oluşur. Hayvan semptomlardan kurtulursa, köpeğin bağışıklık sisteminin onunla savaşma şansı olması umulur. Enfekte köpekler virüsü aylarca tutabilir.

3-Köpek Hepatiti

Bulaşıcı köpek hepatiti, karaciğeri, böbrekleri, dalağı, akciğerleri ve etkilenen köpeğin gözlerini etkileyen oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Karaciğerin bu hastalığına, insan hepatit formu ile ilgisi olmayan bir virüs neden olur. Semptomlar hafif ateş ve mukoza zarının tıkanıklığından kusma, sarılık, mide büyümesi ve karaciğer çevresindeki ağrıya kadar değişir. Birçok köpek hastalığın hafif formunun üstesinden gelebilir, ancak şiddetli form öldürebilir. Tedavisi yok, ancak doktorlar semptomları tedavi edebilir.

4- Köpek Parainfluenza

Köpeklerde öksürüğe neden olan ve huzur bozan bir hastalıktır.

5-Koronavirüs

Köpek koronavirüsü, insanlarda COVID-19'a neden olan aynı virüs değildir . COVID-19'un köpekler için bir sağlık tehdidi olduğu düşünülmemektedir ve köpekleri hasta ettiğine dair bir kanıt yoktur. Köpek koronavirüsü genellikle köpeklerin gastrointestinal sistemlerini etkiler, ancak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Belirtiler arasında iştah kaybı, kusma ve ishal gibi bir çok semptomları bulunur. Doktorlar bir köpeği sulu, sıcak ve rahat tutabilir ve bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak hiçbir ilaç koronavirüsleri öldürmez.

6-Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı (Dirofilariyaz)

Yavru köpeğiniz yaklaşık 12-16 hafta arasında olduğunda, veterinerinizle kalp kurdu  önleyici tedavi başlatma hakkında konuşun  . Bu durum için bir aşı olmamasına rağmen, veterinerinizin reçete edeceği düzenli ilaçlarla önlenebilir.

Adı açıklayıcıdır - bu solucanlar kalbin ve pulmoner arterlerin (akciğerlere kan gönderen) sağ tarafında kalır, ancak vücudun geri kalanından geçebilir ve bazen karaciğer ve böbrekleri istila edebilirler. Solucanlar 14 inç uzunluğa kadar büyüyebilir ve birlikte kümelenirse organları bloke edebilir ve yaralayabilir.

7-Leptospirosis

Bu listedeki çoğu hastalığın aksine, Leptospirosis bakterilerden kaynaklanır ve bazı köpekler hiçbir belirti göstermeyebilir. Leptospiroz dünya çapında toprakta ve suda bulunabilir. Zoonotik bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara yayılabilir. Semptomlar ortaya çıktığında ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, şiddetli halsizlik ve uyuşukluk, sertlik, sarılık, kas ağrısı, kısırlık, böbrek yetmezliği (karaciğer yetmezliği olan veya olmayan) içerebilir. Antibiyotikler etkilidir ve ne kadar çabuk verilirse o kadar iyidir.

8-Köpeklerde Lyme hastalığı

Lyme hastalığına maruz kalan insanların sıklıkla gördüğü ünlü “boğa gözü” döküntülerinin aksine, köpeklerde böyle bir belirti belirtisi ortaya çıkmaz. Lyme hastalığı (veya borreliosis), spiroket adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı, kene kaynaklı bir hastalıktır. Keneler yoluyla bulaşan, enfekte bir köpek genellikle topallamaya başlar, lenf düğümleri şişer, sıcaklığı artar ve yemeyi bırakır. Hastalık, diğer şeylerin yanı sıra kalbini, böbreğini ve eklemlerini etkileyebilir veya tedavi edilmezse nörolojik bozukluklara yol açabilir.

9-Köpeklerde Parvovirüs

Parvo , tüm köpekleri etkileyen son derece bulaşıcı bir virüstür, ancak dört aylıktan küçük aşılanmamış köpekler ve köpek yavruları, bu hastalığa yakalanma riski altındadır. Virüs gastrointestinal sisteme saldırır ve iştah kaybı, kusma, ateş ve sıklıkla şiddetli kanlı ishal oluşturur. Aşırı dehidrasyon hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve 48 ila 72 saat içinde bir köpeği öldürebilir, bu nedenle acil veterinerlik dikkati çok önemlidir. Tedavisi yoktur, bu nedenle köpeği nemli tutmak ve ikincil semptomları kontrol etmek, bağışıklık sistemi hastalığı yenene kadar devam etmesini sağlayabilir.

kopeklerde ilk yıl aşıları

10-Kuduz

Kuduz, merkezi sinir sistemini işgal eden, baş ağrısı, anksiyete, halüsinasyonlar, aşırı salya akması, su korkusu, felç ve ölüme neden olan memelilerin viral bir hastalığıdır. Çoğu zaman kuduz bir hayvanın ısırığı yoluyla bulaşır. Enfeksiyon saatler içinde tedavi önemlidir, aksi takdirde ölüm olasılığı yüksektir. 

Köpek Aşı Takvimi

Yavruların Yaşı Önerilen Aşılar İsteğe Bağlı Aşılar
6-8 hafta Distemper, parvovirüs Bordetella
10-12 hafta DHPP (distemper, adenovirüs [hepatit], parainfluenza ve parvovirus için aşılar) Grip, Leptospirosis, Bordetella, yaşam tarzı başına veteriner hekimin önerdiği şekilde Lyme hastalığı
16-18 hafta DHPP, kuduz İnfluenza, Lyme hastalığı, Leptospirosis, Yaşam tarzı başına Bordetella
12-16 ay DHPP, kuduz Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme hastalığı
1-2 yılda bir DHPP İnfluenza, Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Yaşam tarzı başına Lyme hastalığı
1-3 yılda bir Kuduz (yasaların gerektirdiği gibi) Yok

 Köpeklerin yaşı nasıl anlaşılır yazımızı da okumanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.