sadsad x
asdasd

Kara Kaplumbağaları Evde Nasıl Beslenir?

23 Kasım 2020
Kara Kaplumbağaları Evde Nasıl Beslenir?

Sakin doğaları ve yavaş hareketleri ile bilinen kara kaplumbağaları, evde beslenmesi kolay canlılardır. Kara kaplumbağaları deyince ülkemizde de sıklıkla görülen Testudo Graeca anlaşılır. Testudo Graecalar, mahmuzlu Akdeniz kara kaplumbağalarıdır. Kalın ve kemiksi bir kabukları bulunan bu canlıların damaklarının da kemiğe benzer bir yapısı vardır. Kemiksi damaklarıyla besinleri ezip öğütebildiklerinden dişlere ihtiyaçları yoktur. Besinleri parçalama işlevini gerçekleştiren pençelere de sahiptirler.

 

Kara Kaplumbağalarının Özellikleri

  • Kemiksi, sert ve çok kalın bir kabuğa sahiptirler. 
  • Damakları da kabukları kadar serttir.
  • Pençelerini ilerlemek ve yiyecekleri parçalamak için kullanırlar.
  • Kafaları vücutlarına göre küçüktür.
  • Kafalarından büyük dilleri vardır.
  • Açlığa karşı sağlam bir direnç gösterirler. Karınları açken dilleri pembe renktir. Doydukça dil kırmızı renge döner.
  • Çok ürkek canlılardır. Tehlike sezdiklerinde kabuklarının içine saklanırlar. Kabuk bir zırh gibi onları korur.
  • Evcilleştirilmeleri çok zordur. İnsanlara çok zor alışırlar.
  • Otçul canlılardır ama böcek ve solucanları da yiyebilirler.
  • Ekim ile Mart ayları arasında kış uykusuna yatarlar.
  • Yumurta ile ürerler. 
  • Türlerine göre 40 ila 200 yıl arasında ömürleri vardır.

 

Kara Kaplumbağalarının Evde Bakımı

Bu çekingen hayvanları sahiplenmek istiyorsanız en az onlar kadar sabırlı olmasınız. Çünkü kara kaplumbağaları diğer canlılarla iletişime geçip ilişki kurmaya istekli hayvanlar değildir. Bu nedenle onu size yaklaşması için zorlamayın. Ama bu ilginç hayvanın ağır kanlılığı ve sabrıyla size huzur vereceğini de aklınızdan çıkarmayın.

Kara kaplumbağası sahibi olmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, ona yaşayabileceği güvenli ve rahat bir yuva kurmaktır. Bunun için geniş bir kaplumbağa teraryumu almanız gerekir. Teraryumun yanında, kaplumbağanızın sağlığı için hava filtresi ve ısıtıcı lamba da edinmelisiniz. Eğer uygun koşulları saplarsanız bu uzun ömürlü dostunuz, senelerce size eşlik edecektir. Kara kaplumbağaları da su kaplumbağaları gibi sudan çok hoşlanırlar. Yani, teraryumun içinde birkaç santim temiz su bulundurmanız kaplumbağanızı çok sevindirecektir. Teraryumun tabanına alacağınız bir sürüngen taban malzemesi de kaplumbağanızı mutlu edecektir. Bu iş için toprak kullanmayın. Köpük gibi ısıyı yalıtacak malzemeler işinizi görecektir. Kaplumbağanız için ideal sıcaklık 27-28 derece civarıdır. Kara kaplumbağalarının yaşam alanlarında sıcaklık 25 derecenin altında olmamalıdır. Çünkü, kaplumbağalar soğukkanlıdır ve ısıya ihtiyaç duyarlar. Kaplumbağa bakımı ile ilgili en yanlış bilgi kabuğuna zeytinyağı ve benzeri nemlendirme etkili materyallerin sürülmesidir. Bu gözenekleri kapattığı için kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Kabuğa su dışında hiçbir şeyin sürülmemesi gerekir. Kaplumbağalara kabuk bakımı yapmak istiyorsanız onun banyo suyunu haftada 2 kez ılık hale getirin ve yıkanmasına izin verin.

turtle 

Kara Kaplumbağalarının Beslenmesi

Kara kaplumbağaları Ekim ve Mart ayları arasında kış uykusuna yattıkları için sürekli olarak yeme eğilimindedirler. Ot obur canlılar olan kara kaplumbağaları; böcek, solucan ve kurtları da yerler. Ama beslenirken proteinleri sık kullanmanız önerilmez. Kaplumbağalar kemiksi yapıları bol olan bir sürüngen oldukları için çokça kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Kalsiyum alabilmeleri için ise marul, roka, havuç, maydanoz, dut ve incir yaprağı, karahindiba, çayır yoncası gibi bitkilerle beslenmelidir. Bu sebzelerin yanında hazır ve kaliteli yemler de kara kaplumbağasının beslenmesine kullanılır. Minarel ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hazır kaplumbağa yemleri kaplumbağalar için tam bir beslenme sunar. Kaliteli yemlerle beslenen kaplumbağaların kabuk sorunları olmaz ve sağlıklı şekilde büyürler.

Hamster Özellikler ve Bakımı Hakkında Her Şey yazımız da ilginizi çekebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.