sadsad x
asdasd

Yangın Durumunda Hayvanlara Acil İlk Yardım Nasıl Yapılır?

02 Ağustos 2021
Yangın Durumunda Hayvanlara Acil İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Orman yangınları ne yazık ki ülkemizde her yıl yaşanan doğal afetlerden biridir. Yıldırım düşmesi, kuraklığın artması ve yüksek sıcaklığa eşlik eden rüzgarlar gibi doğal sebeplerin yanında ihmal kaynaklı olarak insanlara bağlı sebeplerden çıkan orman yangınları, orman örtüsünün yok olması ile burada yaşayan canlıların yaşam alanlarının ortadan kalkması sonucunu doğuruyor. Aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin büyük zarar görmesine de neden olan orman yangınları, orman sakinlerinin yaşamlarına da mal olmaktadır. Yangın anında küle dönen ormanlarda yaşayan hayvanlar, insanların acil müdahalesi ile kurtarılmayı bekliyor.

Yangından Zarar Görmüş Hayvanlara Acil Müdahale

İlk yardım, insan hayatını kurtardığı gibi hayvanların da hayatta kalmasını sağlamak açısından çok önemlidir. Yangın nedeniyle dumana maruz kalmış ve yaralanmış hayvanların yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamak ise bizlere düşüyor.

Yangın durumunda yapılacak ilk şey, bu doğal afetten kurtulmayı başarmış hayvanları hemen yangın bölgesinden uzaklaştırmaktır. Yangın ile ortaya çıkan duman, zehirlenmelere yol açar. Açığa çıkan yüksek miktardaki karbonmonoksit hiçbir canlı tarafından solunmamalıdır. Bu dumanın solunması ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Dumandan etkilenmemesi için hayvanın hemen yangın bölgesinden uzak, açık bir alana götürülmesi gerekir. Böylece hayvanın ihtiyaç duyduğu oksijen desteği bir nebze sağlanmış olur.

yangında hayvanlara ilk yardım

Yangın yüzünden vücudunda yanıklar oluşmuş hayvanlar için ise yapılacak tek müdahale, yanan bölgenin soğutulmasıdır. Soğutma işlemi yapılırken asla buz kullanılmamalıdır. Buzun sahip olduğu düşük ısı şoka neden olabilir ve yarayı daha da derinleştirebilir. Bu nedenle yanmış bölge su ile soğutulmalıdır. Mümkünse yanık bölge soğuk suyun altına tutulmalıdır. Fakat hayvanlar için en iyi yanık tedavisi yöntemi tülbent gibi ince bir kumaşın suya batırılarak hayvanın yanmış olan bölgesine kompres yapmaktır. Bu işlem, hem yaranın soğumasını hem de ağrının azalmasını sağlayacaktır. Soğuk kompres işlemi birkaç kez tekrarlanmalıdır ki yanan bölge yeteri kadar soğuyabilsin. Soğutma işleminin ardından hayvanın sakinleşmeye başladığı görülecektir. Bu işlem bittiğinde mümkünse yanık pomatları yaraya nazikçe uygulanmalıdır. Bu süreç boyunca hayvan yalnız bırakılmamalı ve güvende olduğunu anlaması sağlanmalıdır.

Soğutma ve pomat uygulamalarının sonrasında vakit kaybedilmeden yangının olumsuz etkilerine maruz kalmış hayvan veteriner hekime götürülmelidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.