sadsad x
asdasd

Muhabbet Kuşları Birbirine Nasıl Alıştırılır?

15 Haziran 2022
Muhabbet Kuşları Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Muhabbet kuşları, ilk zamanlar biraz temkinli yaklaşsalar da insanlarla dostluk kurmak konusunda oldukça başarılı canlılardır. Bu aynı zamanda kendi türleri ile diğer evcilleri de kapsayan bir başarı haline gelebilir. Doğada sürüler halinde yaşayan bu kuşlar bir araya gelebilen ve aynı kafesi paylaşabilen sosyal kuşlardır. Buradan hareketle muhabbet kuşlarının yalnız kalmayı sevmeyen hayvanlar oldukları sonucuna ulaşılabilir. Yani muhabbet kuşları sahipleri evde yokken mutsuz olurlar. Ayrıca bu kuşlara yeterince vakit ayrılmaması ve onlarla ilgilenilmemesi muhabbet kuşlarının depresyona girmesine yol açabilir. Bu durumda kuşunuza bir eş almak ya da birden fazla arkadaş edinmesini sağlamak mantıklı olacaktır. Fakat kuşunuz bu yeni arkadaşı hemen kabul etmeyecektir. Muhabbet kuşlarının bir arada huzur içinde yaşamasını sağlamak yine kuş sahiplerine düşer.

 kuşlar nasıl alıştırılır

Kuşları Hemen Karşılaştırmayın

Muhabbet kuşları, sahiplerinin ilgi ve sevgisini sadece kendi üstlerinde isterler. Bu da gelen yeni kuşu rakip ve tehdit olarak görüp saldırıya geçmelerine neden olabilir. Bu kuşlar ilgi ve sevgiyi kıskandıkları kadar yem, yuva ve oyuncak paylaşmak konusunda da ilk aşamada pek cömert sayılmazlar. Dolayısıyla yeni kuşu kendi kuşunuz ile hemen karşılaştırmak ve aynı kafese koymak iyi bir fikir değildir. Bu aşamada yeni kuş için bir muhabbet kuşu kafesi edinmeniz yararlı olacaktır. İki ayrı kafes edinmenin bir avantajı da yeni gelen kuşta olası bir hastalığın tespit edilmesi ve eski kuşa hastalık bulaşmasının engellenmesidir.

Kafesleri önce aynı odada tutmayın. Ama kuşların karşılıklı olarak seslerini birbirlerine duyurmalarına olanak sağlayacak bir uzaklıkta olmalarına da özen gösterin.

Sonraki aşamada iki kafesi de aynı odaya koyarak muhabbet kuşlarını birbirlerinin varlığına alıştırmayı deneyin. İlk karşılaşma tellerin arkasından olursa eski kuş yeni kuşa zarar veremeyecektir. Birkaç gün aynı oda içerisinde kalmaları ile kuşlar birbirini gözlemleyecek ve ayrı zamanlarda kafesten çıkarılmaları güç açısından birbirilerini tartmalarını sağlayacaktır.

 muhabbet kuşları nasıl alıştırılır

Paylaşmalarına İzin Verin

Muhabbet kuşları, birbirlerine üstünlük sağlama içgüdüsüne sahiptirler. Bu özellik işinizi biraz zorlaştırsa da hemen vazgeçmeyin. İki ayrı kafeste bulunan kuşlar bir süre sonra birbirlerinin varlığına aşina olmuş olurlar. Bu alışma sürecinin tamamlanması genellikle birbirlerine cevap verme şeklinde gerçekleşir. İki kuş artık arkadaş olmaya ama öncesinde diğerine güç göstermeye hazırdır. Bu aşamada kuşları kontrollü olarak aynı anda dışarı çıkarın ve gözlemleyin. Herhangi biri için tehlikeli bir durum yoksa kuşların yaklaşmasına izin verin. Birini diğerinin kafesine koyarak işe devam edin. Bu şekilde mekânı paylaşmayı öğreneceklerdir. Birbirlerinin yeminden yiyip suyunu içtikten sonra yeni arkadaşlarına alışmaları daha kolay olur. Ayrıca kuşların ikisi de kafes dışında iken ilgilerini çekebilecek bir oyuncağı elinizde tutun. İkisinin de size yaklaşmasına izin verin ve oyuncağı elinizden bırakıp çekilin. Kuşlardan biri diğerine üstünlük sağlayacak ve oyuncağı alacaktır. Bu zamanla paylaşmaya dönecek ve kuşlarınız birlikte oynayıp birlikte yem yiyerek aynı kafese gireceklerdir. Durum böyle olmaz ve kuşlar birbirine alışamazlarsa zorlayıcı olmayın. Çünkü muhabbet kuşları doğaları gereği sosyal canlılar olsalar da her zaman iyi anlaşamazlar. Anlaşamadıkları durumda iki ayrı kafeste yaşam sürdürmeleri olasıdır. Eğer bunu da istemiyorlarsa onları mutlaka ayırmanız gerekir.


Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur? yazımız da ilginizi çekebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.