sadsad x
asdasd

Köpeklerin Kuyruğu Neden Kesilir? Kuyruk Kesilmesi Doğru Mudur?

25 Kasım 2022
Köpeklerin Kuyruğu Neden Kesilir? Kuyruk Kesilmesi Doğru Mudur?

Köpeklerin en önemli organlarından biri olan kuyruklarının iki temel işlevi olduğu bilinir. Bu işlevlerden ilki dengedir. Dengede kalmak için tek etken olmasa da köpekler kuyruklarının da yardımıyla dengede dururlar. Aşağı doğru atladıkları ve yukarı sıçradıkları anlarda kuyruğun bir aracı görevi görmesi de denge işlevinin göstergesidir. Köpeklerdeki kuyruğun ikinci görevi ise iletişimdir. Köpekler kendi türlerinden canlılarla, başka türlerle ve insanlarla kuyrukları aracılığıyla iletişim kurarlar.

Tüm bu bilgilere rağmen özellikle belirli cins köpeklerde kuyruk kesilmesi yaygın yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkmakta. Biz de bu yazımızda köpek sahiplerine, birçok yararlı işlevi bulunan kuyruğun kesilmesinin nedenleri ve kuyruk kesme işleminin doğru ve yanlışlığı ile ilgili bilgi vermeyi amaçlıyoruz.

köpek kuyruğu kesilir mi 

Köpeklerin Kuyrukları Neden Kesilir?

Köpeklerin işlevsel bir uzvu olan kuyruklarının kesilmesi uygulaması pek çok farklı nedenle yapılmaktadır. Bu nedenlerden ilki köpek kuyruğunun köpeği yavaşlattığı ile ilgili yanlış varsayımdır. Bu hatalı varsayıma göre kuyruk köpek koşarken, atlarken ve zıplarken onu engelleyen ve yavaşlatan bir unsurdur. Aslında tam tersine söz konusu etkinlik ve hareketleri yaparken köpeklerin dengesini sağlamak için kuyruklarından güç aldıkları bilinmektedir. Yani kuyruk köpekleri yavaşlatmak şöyle dursun hızlanmalarını sağlayan ve manevra kabiliyetlerini artıran bir organdır.

Kuyruk kesiminin ikinci nedeni ise kuyruğun köpeğin saldırılara karşı zayıf hale gelmesine neden olduğu inancıdır. Diğer köpeklerin saldırısı sırasında kuyruk ve kulaklar en zayıf nokta olarak görülmesi ve buna bağlı şekilde köpeğin bu zayıf noktalardan rakibine yakalanmasının yüksek bir olasılık olması köpeklerin kuyruklarının kesilmesi gerekliliğini doğurur. Normal şartlarda bir evcil bir köpeğin büyük bir saldırı altında olduğu varsayımı pek de doğru değildir. Köpeğinizin günlük gezilerinde başka köpekler tarafından saldırıya uğrama ihtimali oldukça düşüktür. Öte yandan sürü korumak, bekçilik yapmak ya da kolluk kuvvetlerinde görev almak bile köpeklerin bu denli bir tehlikeyle yüksek olasılıkla karşılaşması demek değildir. Saldırılara karşı kuyruk nedeniyle zayıf düşme ihtimali ne yazık ki dövüş köpeklerine has bir durumdur.

Kuyruk kesimi ile sonuçlanan başka bir yanlış inanış ise kuyruk kesme işleminin köpekleri bazı hastalıklardan koruduğudur. Ama bununla ilgili bilimsel bir kanıt ortaya konmamıştır.

Köpeklerin kuyruklarının kesilmesinin en mantığa uygun sebebi sağlık durumudur. Köpeğin kuyruğu kurtarılamayacak biçimde hasar aldıysa ve bu hasar diğer organlara da zarar verebilecek biçimde ilerliyorsa ya da başka rahatsızlıklara yol açacaksa kuyruk kesilebilir. Bu da zorunlu bir durumdur.

köpeklerin kuyruğu kesilir mi 

Köpeklerin Kuyruğunu Kesmek Gerekli ve Doğru Mudur?

Oldukça önemli işlevleri bulunan köpek kuyruğu kemik, kas ve sinirlerden meydana gelen bir yapıdır. Geçmişte insanlar tarafından bir fazlalık olarak görülen ve köpekler henüz yavruyken kesilen kuyruk aslında çok gerekli bir organdır. Ama günümüzde de hala yanlış inançlar ve hatalı varsayımlar nedeniyle özellikle belli cinslerin kuyrukları kesiliyor. Tazı cinsleri gibi hızlı koşan köpeklerin hızını artırmak, Pitbull, Doberman, Rottweiler gibi köpeklerin dövüşte zayıf noktalarını ortadan kaldırmak ve Boxer cinsi köpeklerin daha rahat hareket etmelerini sağlamak gibi temelsiz ve zararlı birçok görüş nedeniyle canlarımızın kuyrukları kesilmektedir.

Köpeklerin kuyruklarını kesmek doğru olmadığı gibi zararlı bir işlemdir. Hatta bazı ülkelerde köpek kuyruğu kesenlere ceza verilmektedir. Ülkemizde de bu uygulama yasaktır. Aslında bir köpeğin kuyruğunu kesmek onu sakatlamaktan farksızdır. Özetle köpeklerin kaliteli köpek mamaları ile beslenmesi kadar vücut bütünlüklerinin de korunması uzun ve sağlıklı bir ömür sürmelerinin anahtarıdır.


Köpeklerde Kuyruk Kırılması ve Tedavisi ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.