sadsad x
asdasd

Köpeklerde Davranış Bozuklukları ve Çözümü

06 Eylül 2021
Köpeklerde Davranış Bozuklukları ve Çözümü

Köpekler de insanlar gibi duyguları olan canlılardır ve duygu dünyasına sahip her canlı için geçerli olduğu üzere bu özellik köpeklerde depresyon ve agresyon gibi davranış bozukluklarına yol açabilir. Sevimli dostlarımızda en sık görülen davranış bozuklukları şunlardır:

Agresyon

Bazı köpekler, olması gerekenin dışında fazla saldırgan davranabiliyorlar. Bu agresif tavır, tanımadıkları insanlara ve diğer evcillere yönelebildiği gibi köpeğin kendi sahiplerine de yönelebiliyor. Hatta agresif davranışlar nesnelere zarar vermenin de dışına çıkarak diğer canlıları ısırma gibi uç boyutlara da varabiliyor. Bu köpek sahipleri tarafından köpeğin karakteri ya da cins özelliği şeklinde değil, bir davranış bozukluğu olarak algılanmalı ve köpeğin bu bozuk ruh haline hemen müdahale edilmelidir.

köpeklerde davranış bozukluğu belirtileri

Aşırı Kazma İsteği

Köpekler, içgüdüsel olarak toprağı kazmaya meyillidirler. Fakat bu hareketi ısrarla ve sık bir şekilde yapıyorsa köpeğinizde bir sorun var demektir. Kazma davranışının çok tekrarlanması ve bu hareketi yaparken onu durdurmanıza izin vermemesi köpeğinizin ileriki aşamada saldırganlaşacağına işaret olabilir.

Korku ve Kaygı

Köpeğiniz rutin olarak tekrarlanan ve aslında yabancı olmadığı seslere karşı aşırı duyarlılık gösteriyorsa onu takibe almanız gerekir. Örneğin araba sesi gibi belirgin ama olağan bir sesten etkilenerek saklanma isteği ya da fazlaca havlama eğilimi göstermek bir köpeğin bazı sorunları olduğuna işaret eder. Köpeklerin kulaklarının çok keskin olduğu ve seslere dikkat kesildiği bilinir fakat sesler karşısında verdiği aşırı tepkiler bir travmanın izleri olabilir. Köpeğiniz bu aşırı tepkilerle kendini korumaya almak için gösterir.  Ayrıca yalnız kalma ve terk edilme korkusu da köpeklerde depresyon ve agresyon gibi davranış bozukluklarına yol açar. 

Aşırı Havlama

Köpeklerin içgüdüsel olarak gerçekleştirdikleri bir davranış da havlamaktır. Özellikle küçük ırk köpekler fazlaca havlama eğilimi içindedirler. Fakat bu davranış çok aşırıya kaçıyorsa köpeğiniz kendini güvende hissetmiyor olabilir. Havlama köpeklerin kendi sınırlarını belirleme ve yuvalarını koruma amacı ile gösterdikleri bir tepkidir. Bu tepkinin aşırı biçimde artış göstermesi iyiye işaret değildir.

 köpeklerde davranış bozukluğu

Köpeklerde Davranış Bozukluklarının Sebepleri ve Çözümü

Davranış bozuklukları temelde köpeğin yanlış eğitilmesinden ya da hiç eğitim almamasından kaynaklanabildiği gibi köpek sahiplerinin hatalı bakım yapmaları da köpeklerde davranış sorunlarına neden olabilmektedir. Örneğin, köpekler uzun süre ve sıklıkla yalnız bırakıldıklarında terk edilme ve ayrılma korkusu yaşarlar. Bu durum zamanla ciddi bir anksiyeteye dönüşerek onları içe kapanık ya da agresif hale getirebilir. Köpek sahiplerinin köpekleri ile kurdukları yanlış iletişim de davranış bozukluklarının sebeplerindendir.

Bir köpek sahiplenildiğinde ona tuvalet eğitiminin yanında temel itaat eğitimi verilmesi şattır. Eğitim sadece sizin komutlarınızı doğru almak ve düzenli bir yaşama adapte olmak için gerekli değildir. Köpek eğitimi aynı zamanda köpeğin psikolojisine de olumlu etki eder. Kuralları bilen ve benimseyen köpekler olası durumlara hazırlıklı olacak ve sahiplerine güvenme konusunda tereddüt yaşamayacaktır. Bu güven duygusu ise köpeğin küçük yaşlarında itibaren sahibi ile kurduğu iyi iletişimle ilgilidir.

>> Köpek Aksesuarları

Köpek sahiplerinin köpekleri ile iyi ve sağlam bir ilişki kurabilmesinin temelinde köpeğe doğru bir eğitim vermek ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak kadar onun duygusal gereksinimlerine de cevap vermesi yatar. Köpeği cezalandırmamak ve ona kötü davranmamak köpeğinizin psikolojik açıdan daha sağlıklı olmasının anahtarıdır. Aynı şekilde gereksiz ve fazla ödüllendirmemek ve her istediğini yapmasına izin vermemek de köpeğin duygusal gelişimi açısından olumlu olacaktır. Ama her şeyin ötesinde fiziken ve ruhen sağlıklı bir evcil dosta sahip olmanın ön koşulu onu sevmek ve sevginizi göstermektir.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Köpek Sahiplerinin Yaptığı Hatalar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.