sadsad x
asdasd

Köpekler Neden Kısırlaştırılmalı?

10 Temmuz 2021
Köpekler Neden Kısırlaştırılmalı?

Köpek bakımı doğru ve düzenli beslenme, egzersiz ihtiyacı, köpeğin ve eşyalarının temizliği ve aşıları ile sağlık kontrollerinin aksatılmadan yapılmasını içerdiği gibi kısırlaştırma operasyonu da köpek bakımının en önemli ayaklarından birini oluşturur. Kısırlaştırma operasyonu ileride köpeğinizin başına gelecek hayati sağlık problemlerinin önüne geçilmesini sağlar. Bu ameliyat özellikle dişi köpekler için zor ve sancılı olsa da operasyon sonrasında köpeğinizin hayat kalitesini de artırır ve onun psikolojik olarak da rahatlamasına destek olur. Köpek popülasyonunun gereksiz yere büyümesini önleyen kısırlık operasyonu sonunda her cins erkek ya da dişi köpeğinizin daha sakin ve daha huzurlu olduğunu gözlemleyeceksiniz.

 kopeklerdekisirlastirma

Köpeklerde Kısır Operasyonu

Tüm köpek sahipleri köpeklerinin sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmesini ister. Bunun için köpeklerine doğru ve uygun bakımı yapmalarının elzem olduğunu da bilirler. Maalesef bu bakım köpeğinizin yaşamı boyunca bir kereye mahsus olarak önemli bir ameliyatı geçirmesini gerektirir. Siz sevimli ve sadık dostunuza kıyamasanız da onun ileriki yaşamında ciddi sağlık sorunları yaşamasını önleyecek ve daha uyumlu bir karakter yapısına sahip olmasına yardımcı olarak dolaylı şekilde onu tehlikelerden koruyacak kısırlık ameliyatını yaptırmak durumundasınız.

Kısırlaştırmada doğru zamanlama büyük önem taşır. 8 hafta yani 2 aydan büyük her köpek kısırlaştırılmaya hazır hale gelir ama bu ameliyat için ideal zaman 6 ay ila 9 aydır. Kısırlaştırmayı geciktirmek ve dişi köpeklerin bir kez doğum yapmasına izin vermek doğru bir yaklaşım değildir. Kısırlaştırma operasyonu için gebelik geçirme ya da kızgınlık dönemine en az bir kez girme şartı aranmaz.

Anestezi altında yapılan bu ameliyat erkek köpeklerde testislerin, dişilerde ise yumurtalık ve tüm rahmin alınması esasına dayanır. Dişi köpekler için daha ağır bir ameliyat olan kısırlık operasyonu öncesinde, köpeğinize on iki saat boyunca su ve mama vermememiz istenir. Erkek köpeklerin dişilere göre ameliyatı daha kısa sürecektir. Erkek köpekler aynı gün taburcu edilirken dişilerin ortalama iki gün veteriner hekim gözetiminde kalması tavsiye edilir.

 kopeklerdekisirlastirma2

Kısırlaştırma Operasyonunun Yararları

Kısırlık operasyonu erkek ve dişi her iki cinsiyete sahip köpekte de kanserden koruyucu bir etkiye sahiptir. Üreme organlarında sık görülen kanser riskine ve enfeksiyonlara kısır köpeklerde rastlanmaz. Bunun nedeni enfeksiyon kapacak ya da kanser hücrelerinin gelişmesine olanak sağlayacak bir üreme organının artık olmayışıdır. Ayrıca meme kanseri riski de bu ameliyat sonrasında en az seviyeye inecektir. Kısırlık ameliyatının bilinen bir diğer faydası da köpeklerde yaşam süresini ve kalitesini artırmasıdır. Dişi köpeklerde doğumda yaşanabilecek can kayıpları ve tüm riskler de bu operasyonla ortadan kaldırılmış olur.

Köpekler kısırlaştırıldıktan sonra daha huzurlu, sakin ve uyumlu bir karakter yapısına kavuşurlar. Bu da agresifliklerinin azalması ve kendi cinsi, diğer evciller ve insanlarla daha iyi anlaşacağı anlamına gelir. Erkek köpekler kısırlaştırılmışsa bölgelerini işaretlemek ve sürekli ev dışına çıkmayı istemek gibi davranışlar göstermeyecek ve dişileri etkilemek için başlarına açtıkları belalar son bulacaktır.

Kısırlaştırma Operasyonunun Zararları

Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatının aslında doğrudan bir zararı olduğu bilinmemektedir. Ama anestezi altında yapılan her operasyon küçük de olsa bazı riskler barındırır. Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında ise yaranın iltihaplanmaması gerekir. Bunun için köpeklere boyunluk takarak yarayı yalamaları önlenmelidir. Kısırlaştırma sonrası köpeklerde obezite riski artar. Bunun köpeğin egzersizlerinin aksatılmaması, bol su içmesinin sağlanması ve kısırlaştırılmış köpek kuru mamaları kullanılarak beslenmesiyle önüne geçilebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kediler Neden Kısırlaştırılmalı? 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.