sadsad x
asdasd

Köpekler Neden Dışkı Yer? Köpeklerin Dışkı Yemesini Önlemenin Yolları

04 Ekim 2022
Köpekler Neden Dışkı Yer? Köpeklerin Dışkı Yemesini Önlemenin Yolları

Tıbbi adı koprofaji olan dışkı yeme, köpeklerde sıklıkça görülen bir durumdur. Köpekler için dışkı iğrendirici olmamasının yanında tersine ilgi çekicidir. Köpekler özellikle otçul beslenen canlıların dışkısını koklayıp tatma eğilimindedirler. Kedi dışkısı da köpekleri fazlaca cezbeder.

Köpeklerde koprofajinin birkaç farklı türü bulunur. İlki köpeğin sadece kendi dışkısını yemesidir. İkinci tür ise başka köpeklerin dışkısını yeme eğilimidir. Bazı köpekler kendi türlerininki de dahil başka canlıların dışkılarını yer.

Köpeğin sağlığı açısından son derece zararlı sonuçlara yol açabilecek bu durumun birçok farklı nedeni olabilir.

köpeklerde dışkı yeme 

Köpeklerde Yanlış Beslenmeye Bağlı Dışkı Yeme

Köpeklerde dışkı yeme sorununu sadece davranışsal bir problem olarak açıklamak doğru değildir. Sindirim sorunu yaşayan bir köpek dışkısını yeme eğiliminde olabileceği gibi başka canlıların dışkısını da yiyebilir. Sindirim sistemini zorlayan yiyecekler ve köpeğin yaşına, cinsine ve sağlık durumuna uygun olmayan mama da bu sonucu doğurabilir. Ayrıca parazitler, sindirim enzimlerinin eksikliği ve vitamin ile minerallerin yetersizliği de köpeklerde koprofajinin nedenlerindendir. Ama özellikle yetersiz beslenme köpeklerin dışkı yemesine sebep olur. Şeker hastalığı (diyabet), troid bozuklukları ve zararlı maddeler içeren ilaç kullanımı sonucunda da köpeklerin dışkı yedikleri gözlemlenir.

Köpeklerde Davranışsal Sebeplere Bağlı Dışkı Yeme

Koprofaji, yani dışkı yeme sorunu hemen hemen her köpekte, köpek henüz yavruyken görülür. Yavru köpeklerdeki koprofaji köpeğin her nesneyi merak etmesi ve tadına bakmak istemesi ile başlar. Köpekler koklayarak nesne ve yiyecekleri tanımaya çalışırlar. Bu araştırmacılık da dışkıya yönelme ve onu tatma isteğini kamçılayabilir. Bu içgüdüsel kaynaklı eğilim genellikle köpek yetişkinliğe eriştiğinde son bulur. Çünkü yavru köpek büyürken dışkıdan daha lezzetli gıdalar ile tanışır. Fakat dışkı yeme probleminin yavru köpeklerde geçmesi için eğitim ve kontrol şarttır. Bu eğilim yavruyken sonlandırılmazsa yetişkinliğe ulaşınca da köpekte devam eder.

Yeni doğum yapmış köpeklerde de yavruların dışkısını yeme davranışı söz konusu olabilir. Annenin bu davranışı tamamen bebekleri korumaya yöneliktir. Böylece bebeklerin olduğu ortam temizlenmiş ve hijyenik hale getirilmiş olur.

köpeklerde dışkı 

Köpeklerde Dışkı Yemeyi Önlemenin Yolları

Köpeklerin dışkı yeme sorunu yani köpeklerde koprofaji köpekte köklü bir alışkanlık haline gelmeden önlenmelidir. Bunun için öncelikli olarak köpeğin dışkıya erişiminin önü kesilmelidir. Köpekler tuvalet ihtiyaçlarını ev dışında gideren canlılar oldukları için kendi dışkılarına da başka canlıların dışkılarına da evin dışında ulaşırlar. Dolayısıyla köpeğiniz ile ev dışına yaptığınız günlük gezi ve egzersizlerde onu iyice kontrol etmek ve ne yediğine dikkat etmek sorunun temel önlemi olacaktır.

Gezileriniz esnasında köpek tasması kullanarak köpeğiniz dışkı bulduğunda onu tasmadan tutup kendinize çekerek dışkıdan uzaklaştırabilirsiniz. Tasmayı çektiğiniz an sert ve kararlı bir “hayır” komutu verirseniz köpeğiniz yaptığının yanlış olduğunu anlayacaktır. Her defasında tasmasını çekip hayır derseniz köpeğiniz dışkıdan uzak durması gerektiğini öğrenir.

Köpekler beslenme düzenlerine bağlı olarak da dışkı yeme eğilimi gösterdikleri için mama seçimi ve düzenli bir diyet programı sorunu ortadan kaldırmaya hizmet edecektir. Köpeğiniz doğru ve yeterli beslendiğinde dışkının lezzetli olmadığını kavrayacak ve aç kalmayacağını öğrendiği için dışkı yemeye ilgi duymayacaktır.

Köpeklerde dışkı yeme sorununu her yolu denemenize rağmen ortadan kaldıramadıysanız mutlaka veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Çünkü bu sorun sindirim sistemi problemlerinden de kaynaklanıyor olabilir.


Köpeklerde En Sık Görülen 8 Hastalık başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.