sadsad x
asdasd

Kedilerde Kuduz Aşısı

22 Mart 2023
Kedilerde Kuduz Aşısı

Kuduz hastalığı köpeklerde görüldüğü gibi kedilerin de yakalanabileceği ölümcül bir hastalıktır. Tıpta Lyssa ya da Rabies olarak adlandırılan kuduz virüsü, bu virüsü taşıyan hasta hayvandan tükürük yoluyla bulaşır. Merkezi sinir sistemini etkileyen ve hayvanlardan insanlara da geçebilen kuduz hastalığı öldürücüdür. Yakalandıktan sonra tedavisi olmayan kuduz hastalığından korunmak için mutlaka evcil hayvanlara kuduz aşısı yaptırılmalıdır.   

kedi kuduz aşısı 

Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kediniz kontrolsüz şekilde dışarı çıkıyor ve başka hayvanlarla temasa giriyorsa pek çok hastalık gibi kuduz hastalığına da yakalanabilir. Kedinizin yakalanacağı hastalıklar mantar ve parazitler ile kuduz olabilir. Kediler yarasa, rakun, tilki ve çakallar gibi kuduz aşısına bağışıklığı bulunan memelerden değillerdir. Bu nedenle kuduz virüsü taşıyan bir canlı tarafından ısırıldıklarında ya da onların açacağı açık bir yaralama durumda kuduz kapabilir, bu hastalığı sahiplerine bulaştırabilirler.

Bir kedinin kuduz hastalığı kaptığını anlamanın yolu ise belirtileri takip etmekten geçer. Kedilerde kuduz belirtileri ise şunlardır;

  • Kuduza yakalanmış kediler başka evcillere ve insanlara saldırgan davranışlar gösterir ve ısırma eğilimleri artar. Nesne ve canlıların dışında da havayı ısırmaya çalışırlar.
  • Işık, ses ve dokunma gibi uyaranlara aşırı tepki verirler.
  • Kedi fazla heyecanlı, tedirgin, huzursuz ve gergin tavırlar sergiler.
  • Sosyalizasyonu azalır, sürekli yalnız kalmak ister ve saklanır.
  • Vücut ısısında yükselme görülür ve kedinin ateşi vardır.
  • Aşırı su içme eğilimine karşılık iştahta ciddi azalma gözlenir.
  • Kuduz hastalığı merkezi sinir sistemini etkilediğinden ve kedi çene kaslarının kontrolünü sağlayamaz. Bu da yutkunamama dolayısıyla salya akıtma ve ağızda köpürme gibi fiziksel tepkilere yol açar.
  • Kedinin ses telleri de bu hastalıktan etkilendiği için miyavlama ya da mırıldanma mümkün olmaz.
  • Hastalığın ileri evresine kasların kontrolü kaybedilir. Kedi felç olabilir ya da komaya girebilir. Son evre 2 ila 4 gün arasında sürer.
  • Hastalık on gün içerisinde kedinin ölümüyle sonuçlanır.

kedilerde kuduz aşısı 

Kedilere Kuduz Aşısı Yaptırmak Zorunlu Mu?

3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince sahibi bulunan evcil kedilere kuduz aşısı yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. Yani kedilere çip taktırma zorunluluğunun bulunması gibi kuduz aşısının da yaptırılması ülkemizde yasalarca şarttır.

Kuduz Aşısı Kedilere Ne Zaman ve Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Kediler henüz yavruyken aşı sevimli dostlarımıza oldukça ağır gelir. Bu nedenle her aşı uygun zamanda yapılmalıdır. Yani minik kediniz ikinci ayını doldurmadan herhangi bir aşı uygulamasını kaldıramaz. Sekizinci haftasını doldurmuş bir kedi karma aşı olabilir. On haftalık kediler lösemi aşısı olurken, on iki haftalık yani 4 aylık kediye ise kuduz aşısı uygulanmalıdır. 4 aydan önce kedinize kuduz aşısı yaptırmanız uygun değildir. Kuduz aşısı da karma aşı ve lösemi aşısı gibi yılda bir kez ve her yıl tekrar edecek biçimde uygulanır.  

Kedinizin sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesinde ona yapacağınız eksiksiz bakım ve onu kaliteli kuru kedi mamaları ile besleme çok etkilidir. Aynı zamanda kedinizin muayeneleri ile tüm aşılarını doğru zamanda yaptırmanız da önemlidir.


Kedi Aşı Takvimi hakkında bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.