sadsad x
asdasd

Kedilerde Gıda Alerjisi, Belirtileri ve Tedavisi

29 Mart 2023
Kedilerde Gıda Alerjisi, Belirtileri ve Tedavisi

Kediler çok dayanıklı hayvanlar olarak bilinseler de mideleri oldukça hassastır. Yemek konusunda son derece seçici olan bıyıklı dostlarımız, kolayca midelerini bozabilir, kusabilir ve hatta zehirlenebilirler. Bu kötü etkilerin yanında belirli yiyecekler de kedilerde gıda alerjisine neden olabilir. Ayrıca her kedinin vücudunun yediklerine karşı gösterdiği tepki farklı olacağından kedinizin hangi gıdalara alerjisi olduğunu ve bu gıdaları tükettiğinde vücudunun nasıl tepki verdiği gözlemlemeniz önemlidir.

Kedilerde Gıda Alerjisi Nedir?

Her canlı tükettiği gıdalara karşı farklı bir tepki geliştirecek bir vücut yapısına sahiptir. Çünkü besinler söz konusu canlının bağışıklık sisteminde değişik bir alarma geçme eğilimi taşır. Bu doğrultuda kedinizin yediği gıdanın içeriğinde bulunan proteinler ya da karbonhidratlar bağışıklık sistemi tarafından farklı reaksiyonlarla karşılaşabilir. Bahsi geçen reaksiyon da kedide gıda alerjisi şeklinde ortaya çıkabilir.

kedilerde gıda alerjisi 

Kedilerde Gıda Alerjisinin Nedenleri

Her canlının kendine has bir vücut yapısı, genetik özellikleri ile yaşam koşulları olması onların farklı gıdalara karşı alerjik reaksiyon vermesine neden olabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin gelişimi de canlıdan canlıya farklılık göstereceği için bazı kediler belirli gıdalara reaksiyon verirken, bazıları da bu gıdaları kolaylıkla tolere edebilirler.

Kedilerin vücudu ilk tadımlarında bir gıdaya olumsuz bir reaksiyon vermese de sürekli tüketildiğinde o gıdanın içeriğindeki karbonhidrat ve proteinler daha sonra alerji yapabilir. Yani gıdanın tüketilme sıklığı ve aralığı da kedilerde gıda alerjisinin belirleyicilerindendir.

Temel olarak tavuk ve balık yani, beyaz etler ile sığır, koyun gibi kırmızı etlerin sık tüketilmesi alerjiye yol açabilir. Ayrıca domuz eti de kediniz için alerjik olabilir. Laktozu tolere etmek de kediler için zordur. Bu nedenle doğrudan kedinize süt vermeniz ya da peynir gibi sütten üretilen gıdaları kedinizin diyetinde sık kullanmanız da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Probiyotik olan yoğurdun ise kedilere alerji yapmadığı hatta sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir.

Hayvansal protein içeren gıdaların yanında glüten toleransı olmayan kedilerde doğrudan tüketmeseler bile mamaların içeriğinde buğdaydan elde edilen ürünler varsa alerjik belirtiler gözlemlenebilir.

Hassas bir sindirim sistemine sahip olan kedilerin bağışıklık sisteminin tükettiği besin ve kuru kedi mamaları içinde bulunan koruyucu, kıvam arttırıcı ve lezzet verici maddelere karşı da negatif tepki vermesi yüksek olasılıktır.

Kedilerde Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kedinizin belirli gıdalara alerjisi varsa bunu anlamanın yolu belirtileri takip etmektir. Kedilerde gıda alerjisinin semptomları

  • Kusma,
  • İshal,
  • Kilo kaybı,
  • Kaşıntı,
  • Vücudun belirli bir yerinde tüylerin dökülmesi ve bu bölgenin kelleşmesi,
  • Tüm vücutta tüylerin dökülerek azalması,
  • Tüy kalitesinin bozulması, tüylerde matlaşma,
  • Gözde ve burunda akıntı,
  • Çok sık ve fazla kaşınma,
  • Kulak, göz ve deride iltihaplanma,
  • Solunum problemleri ve sık hapşırmadır.

kedilerde gıda alerjisi belirtileri 

Kedilerde Gıda Alerjisinin Tedavisi

Kedinizde gıda alerjisine dair belirtiler yakalıyorsanız yapacağınız ilk iş kedinizin hangi besine alerjisi olduğunu tespit etmektir. Bunun için kedinize düzenli olarak mama dışında yedirdiğiniz gıdaları belirleyip bunları diyetinden çıkarmanız gerekir. Birkaç hafta içinde belirtilerin geçmediğini gözlemliyorsanız kuyruklu dostunuzun mamasını değiştirmenizde fayda vardır. Çünkü kedilerde gıda alerjisi sadece insanların tükettiği gıdalar yüzünden gerçekleşmez. Kedi mamalarının içinde bulunan protein ve karbonhidratlar da kedinizin de negatif reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle kedinizin mamasını yavaş yavaş değiştirmeniz gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta eski mama ile yeni mamanın içeriğinin farklı olmasıdır. Bir ay ile 8 hafta arasında bir gözlem yaptıktan sonra alerji devam ediyorsa veteriner hekiminize danışmayı atlamayın.


Kedilerde Zehirlenme Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.