sadsad x
asdasd

Kediler Neden Tüy Döker?

04 Mart 2022
Kediler Neden Tüy Döker?

Kediler, bazı cinsler haricinde gövdelerinin tamamı tüylerle kaplı hayvanlardır ve bu özellik onların tüylerini değiştirerek bu tüyleri dökmelerine neden olur. Kedi sahipleri, kedilerinin özellikle belli dönemlerde tüy döktüğünü iyi bilirler. Kediler, doğal olarak tüy döken canlılardır ve bu durum azaltılabilir olmasına rağmen tamamen ortadan kaldırılamaz.

Kedilerin tüy dökme miktarları kedinin cinsine, tüy yapısına, kilosuna, yaşamını devam ettirdiği ortamın koşullarına, psikolojik durumuna ve mevsimlere göre farklılık gösterir. Beslenme ve bakım da kedilerde tüy dökme sorununun belirleyicileridir.

>> Kedi Mamaları

 kedilerin tüy dökme nedenleri

Kedilerin Tüy Dökme Nedenleri

Kediler, mevsimlere bağlı olarak az ya da çok tüy dökerler. Tüysüz kedi ırkları başta olmak üzere bazı cinslerin tüy dökümü azken özellikle uzun tüylü kedilerde bu miktar oldukça fazladır. Kimi kediler de sert ve dalgalı tüylere sahip oldukları için bu tüy yapısına bağlı olarak çok az tüy dökerler. Temel olarak kediler, mevsimlere göre tüy dökmekte olup asıl tüy dökme nedenleri hormonal değişiklikler, hastalıklar, stres, bakım ve beslenme şekli olabilir.

Mevsimsel Tüy Dökümü

Kedilerde gözlenen tüy dökümünün en doğal nedeni mevsim geçişleridir. Kediler, yaz ve kış aylarında daha az tüy dökerken ilkbahar ve sonbahar aylarında bu miktar ciddi şekilde artar. Bunun nedeni kedilerin vücutlarının mevsimlere hazırlanarak kendini koruma isteğidir. Kediler, kıştan kalan kalın ve sık tüylerini ilkbaharda dökerek yerlerine daha ince tüyler çıkarırlar. Böylece yazın sıcaktan daha az etkilenirler. Sonbaharda ise bu ince ve seyrek tüyler yoğun şekilde tekrar dökülür ve yerlerine kalın, sık tüyler gelir ki kedi kış şartlarına uyum sağlayabilsin.

Hastalıklar ve Hormonal Değişiklikler

Kediler, herhangi bir hastalıktan muzdarip olduklarında fazlaca tüy dökerler. Bu durum özellikle karın bölgesi ile bacaklarda gözlemlenir. Gıda alerjisi, iç parazit ve mantar gibi hastalıkların yanında iç organlardaki herhangi bir rahatsızlık da tüy dökümünü anormal şekilde artırabilir.

Kedinizin herhangi bir hastalığı bulunmadığından eminseniz hormonal bir değişiklik yaşayıp yaşamadığına dikkat etmeniz gerekir. Bu hormonal değişiklikler kızgınlık dönemi ve hamilelik süreci gibi özel zamanlarda gerçekleşir.

 kediler neden tüy döker

Beslenme

Doğru bir beslenme programına sahip olmayan kedilerde tüy dökümü çok fazladır. Düzenli ve belirli miktarlarda beslendiklerinde tüy dökme sorunu azalacaktır. Ayrıca mama kalitesi ve içeriği de kedilerin deri, dolayısıyla tüy sağlığını etkiler. Kedinizin ihtiyaç duyduğu şekilde protein miktarı yüksek, vitamin ve mineral değerleri yeterli olan ve tahıllar ile sebze meyve içeriği bulunan kaliteli ve taze kedi kuru mamaları ile minik dostunuzu beslenmeniz tüylerinin daha parlak ve sağlıklı olmasını sağlayacağı gibi tüy dökmesini de en aza indirecektir.

Stres

Kediler de insanlar gibi strese girerler ve stres tüy dökmelerine neden olabilir. Kedileri en çok stres altında bırakan durum, uzun süre yalnız kalmaktır. Evde diğer bir evcil hayvanın varlığı da kedinizi mutsuz ediyor olabilir. Ortam ve yuva değiştiren kedilerde de strese bağlı tüy dökümü artışı gözlenir.

Tüy Bakımı

Kediler, kendilerini yalayarak temizlenirler ve bu temizlik yöntemi her zaman yeterli olmaz. Bu nedenle kedinizin düzenli olarak kedi fırçaları ile taranması gerekir. Fırçalama ile kedinizin ölü tüylerini alarak onun deri sağlığını da muhafaza etmiş olursunuz. Uzun tüylü kediler mevsimlere bağlı olarak gün aşırı ya da her gün taranabilir. Kısa ve orta tüylü kedilerde ise fırçalama işlemi haftada en az 3 kez yapılmalıdır.


Bu blog yazımızı da okuyabilirsiniz: Kedilerin Tüy Dökmesi Nasıl Azaltılır? 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.