sadsad x
asdasd

Kediler Neden Gece Hareketlenir? Kedilerin Gece Sakin Kalmalarını Sağlamanın Yolları

29 Ağustos 2022
Kediler Neden Gece Hareketlenir? Kedilerin Gece Sakin Kalmalarını Sağlamanın Yolları

Kediler, keyifçi canlılar olmaları ile bilinirler. Evde beslenen kediler mama yeme, kendini temizleme, oyun oynama, dışarıyı seyretme ve dinlenme zamanlarının dışında kalan vakitlerini uykuya ayırırlar. Ömürlerinin çoğunu şekerleme yaparak ve uyuyarak geçiren evcil kedilerin uyku saatleri bizimkiyle pek çakışmaz. Bıyıklı dostlarımız gündüz biz ayaktayken uyuyup gün boyu birkaç kez uyanırlar.

Akşam olduğunda ise kedilerimiz hareketlenmeye başlar. Sahipleri uyuduğunda onların yanında biraz daha uyuklayan kediler el ayak çekilmişken tamamen uykularını almış şekilde oyun oynamaya başlarlar. Oyundan sıkılınca yüksek sesli miyavlama, mırlama, ses çıkararak koşma ve hatta eşyaları devirme, kapı ve dolapları tırmalama gibi gürültü çıkaracak davranışların nedeni ise kedilerin sizi uyandırma çabasından başka bir şey değildir.

Kedilerin geceleri bu denli hareketlenmelerinin nedenlerini anlamak çözüm yollarını bulmak açısından önemlidir.

 uyumayan kedi

Kedilerde Gece Hareketliliğinin Nedenleri

*Tüm kedi türlerinin güneşin battığı ve etraftaki canlıların uykuya çekildiği vakitlerde aktifleştiği bilinir. Bunun nedeni kedilerin noktürnal canlılar olmasıdır. Yani kediler de hamsterlar gibi geceleri aktif, gündüzleri dinlenen hayvanlardır. Bu durum kedilerin doğası ile ilgilidir ve değiştirilebilir bir özellik değildir.

*Vahşi kediler genellikle gece avlanırlar. Bu sebeple evcil kediler de ataları gibi geceleri harekete geçmek gibi içgüdüsel bir davranışa sahiplerdir.

*Evcilleştirilebilen kedi türleri görece küçük boyutlara sahip canlılar oldukları için dışarıdan gelecek tehlikelerden korunmak için geceleri aktif hale gelme eğilimi taşırlar.

*Kedilerin gözleri gece görüşüne sahip olduğu için kediler geceleri hareketlendiklerinde zorlanmazlar.

*Evcil kediler gün içinde sık sık uyuyarak enerji depolarlar. Uyku aralarında mama yemek ise kedilerin gece daha da aktif olacağı anlamına gelir.

*Her kedinin gece hareketliliği farklı sürelerde ve farklı biçimlerde gerçekleşir. Burada belirleyici olan kedinin mamasındaki protein ve enerji oranı olabileceği gibi yaşam tarzı ve koşullar da kedinin uyku saatleri ile aktif olacağı saatlere etki eder.

uyumayan kediler 

Kedilerde Gece Hareketliliğini Önleme Yolları

Kediniz gündüzleri uyuyup gece hareketleniyorsa ve bu aktiflik sizi rahatsız ediyorsa basit çözümler ile bu sorunun azalmasını sağlayabilirsiniz. Ama öncelikle işe kedinizin doğasını kabul ederek başlayın ve kedinizin bağımsızlığına düşkün bir canlı olduğunu unutmayın.

Kedinizin geceleri siz uyurken gürültü yapmamasını ve sakin kalmasını istiyorsanız, yaşam şeklinizi ve kedinin içinde bulunduğu koşulları değiştirin. Eğer siz bütün gün dışarıda oluyor ve kedinizi evde uzun süre yalnız bırakıyorsanız kedinizin gece hareketlenmesi ve siz uyurken sizi uyandırmaya çalışması kaçınılmazdır. Kediler yalnızken gün boyu uyurlar. Bu da sizi özlemelerine ve sizinle daha çok vakit geçirmeyi istemelerine neden olur. Kedinize daha çok vakit ayırarak onunla özellikle akşam saatlerinde oyun oynamanız ve onu yormanız geceleri sakinleşmesini sağlayacaktır.

Bir diğer yaşam şekli değişikliği ise kedi sahiplerinin uyku saatlerinin düzensizliği üzerine olmalıdır. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarsanız kediniz bu düzene alışır ve size uyum sağlamak adına gece uykularını sizin uyku saatinize göre ayarlamaya adapte olur.

Kediler az miktarda ve sık beslenen canlılar oldukları için gece saatlerinde acıkıp mama yerler. Eğer kedinizin maması bitmişse mutlaka sizi uyandıracaktır. Bunun önüne geçmek için kedinizin mama kaplarına yatmadan önce mutlaka kedi maması koymanız gerekir. Ayrıca kediniz için gece oynayacağı oyuncakları açıkta bırakırsanız kendini oyalayacaktır.


Kediler Neden Yüksek Yerlerden Düşer? Düşmeyi Önlemek İçin Neler Yapılmalı? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.