sadsad x
asdasd

Kanarya Bakımı Hakkında Merak Edilen Her Şey

20 Kasım 2020
Kanarya Bakımı Hakkında Merak Edilen Her Şey

Evde beslemek için en uygun kuş türlerinden biri olan kanaryaların kökenleri Kanarya Adaları’na dayanır. Tüyleri genelde sarı tonlarında olan kanaryalar, güzel bir görünüme ve etkileyici bir sese sahiptirler. Bakımı her kanatlı gibi özen gerektirir ama pahalı değildir. Sesiyle ve sevimliliğiyle sizi neşelendirecek bu güzel hayvanlar ideal kafes kuşlarıdır.

Kanaryaların Genel Özellikleri

  • Ortalama ömürleri 10 yıldır.
  • Sürü halinde yaşarlar.
  • Genellikle sarı renktedirler.
  • Yıl içinde tüy dökme, dinlenme ve çiftleşme olmak üzere üç dönemden geçerler.
  • Hareketli ve etrafa duyarlı canlılardır.
  • Hem dişi hem de erkek Kanaryalar kuluçkaya yatar.
  • Ortalama 16 santimetre boyları vardır.
  • Erkek kanarya, yumurtlamış olan dişi kanaryayı ve yumurtaları korur.
  • Yaş tahmini ayaklarından yapılabilir. Kanaryalar, yaşlandıkça ayakları pullanır ve derisi kalınlaşır ve matlaşır.
  • Eğitime açıktırlar.
  • Göz etrafında akıntı ve renk değişimi hasta olduklarını gösterir. Hareketlerinin ve ötüşünün azalması da hastalığın işareti olabilir.

Kanarya Bakımı

Kanarya bakımında bilmeniz gereken ilk etken, kanaryaların açık alanlarda yaşamayı seven bir uçucu olduğudur. Bu yüzden kafes genişliği, kanarya bakmak isteyenler için çok önemlidir. Her kuş gibi kanarya da yemlik, suluk ve tünek ihtiyacı duyar. Kanaryalar, banyo yapmayı da sevdikleri için kafesin içine bir kuş banyosu da temin etmeniz gerekir. Banyo suyu içme sularında olduğu gibi her gün taze ve temiz olmalıdır.

Her evcil hayvanın bakımında temizlik ömür uzatan faktörlerdendir. Bu yüzden kanaryalarınızın kafesleri, özellikle dışkılardan düzenli olarak temizlenmelidir. Temizlik ve kafes genişliği dışında kafes için seçeceğiniz yer de kanarya bakımında belirleyicidir. Kafes yeri mümkünse değiştirilmemelidir. Sabit yuva, kuşları güvende hissettirir. Kafes doğrudan ısıya ve güneş ışıklarına maruz kalmamalıdır. Kafesin bulunduğu ortam çok sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Ortalama 25 derece oda sıcaklığı kanaryalar için idealdir. Işık almayan odaları da kanarya kafesi için tercih etmemelisiniz. Kanarya bakımında bu hayvanların yıllık periyodları unutulmamalıdır. Bir yıl içinde döngü halinde gerçekleşen bu dönemler aşağıdaki gibidir.

  • Tüy Dökme Dönemi: Bu dönem, Haziran ile Ekim arasında yaşanır. Kanaryalar bu aylarda tüylerini tamamen döküp yeni tüy çıkartırlar. Tüy dökme dönemi kanaryanızın etrafı kirletmesi anlamına gelir. Kafeslerinin temizliği bu aylarda daha sık yapılmalıdır. Bu dönemde daha çok enerjiye ihtiyaç duydukları için daha fazla yem tüketebilirler. Vitamin ihtiyacı da bu dönemde artar. Tüy dökme döneminde kanaryaların ötüş sıklığı azalabilir, bu sizi korkutmasın.

  • Dinlenme Dönemi: Dinlenme dönemi, eylül ayından şubat ayına kadar sürer. Tüy dökme döneminde eksilen tüylerin yerine yeni tüyler gelmeye başlar ve dinlenme döneminde tüyler tamamlanır. Kanaryalar eski hareketlerine ve neşelerine bu dönemde kavuşurlar. Dinlenme döneminde eskisi gibi ötmeye devam ederler.

  • Çiftleşme Dönemi: Ocak itibarıyla başlayan çiftleşme dönemi haziran ayına kadar sürer. Bu dönemde sakin ve yuva yapabilecekleri bir ortam ararlar. Kuluçka süresince hem dişi hem de erkekler kuluçka görevini üstlenir. Kuluçka süresi 15 gündür.


>> Kanarya Vitaminleri

kanarya

Kanarya Beslenmesi

Kanaryalar günlük olarak beslenmelidirler. Bu hayvanlar tüm gün yem yemezlerse hayatları tehlikeye girebilir. Kanaryalar için özel üretilmiş yemler bulunmaktadır. Kanarya yemlerine buradan göz atabilirsiniz.

Yemedikleri yemleri her gün temizlemeli ve yem kabından almalısınız. Yemlerin nemli olmamasına dikkat etmelisiniz. Nemli yem, bakteri barındırabilir. Bu da kanaryanızı hasta eder. Yemler dışında kanaryalar için taze meyve ve sebzeler de yararlıdır. Haftada en az 2 ya da 3 kez onlara taze meyve ve sebze verebilirsiniz. Avokado meyvesi onları zehirleyeceğinden kanaryalara bu meyve verilmemelidir. Salatalık, elma ve marulu çok seven kanaryalara meyve ve sebzeler çok iyi temizlenmiş olarak verilmelidir. Kanaryaların üreme dönemi olan Mart ile Mayıs ayları arasındaki süreçte beslenmesine özellikle dikkat edilmelidir. Bu aylarda kabuğu da olmak üzere çeyrek yumurtayı ek gıda olarak kanaryanıza vermeniz tavsiye edilir. Özellikle dişi kanaryaların üreme zamanlarında yumurtaya ihtiyaçları vardır. Üreme dönemleri dışında da kanaryalara yumurta verilebilir. Sularının içine maden suyu da damlatılabilir. Bu, onların sindirim sistemi açısından yararlıdır.

 

İlginizi çekebilir: En Sık Beslenen ve En Popüler Evcil Kuş Türleri

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.