sadsad x
asdasd

Angora (Ankara Tavşanı) Özellikleri ve Bakımı

29 Haziran 2022
Angora (Ankara Tavşanı) Özellikleri ve Bakımı

Angora Tavşanı ya da ülkemizde daha çok bilinen adı ile Ankara Tavşanı, çok eski bir tavşan türüdür. Anavatanı Türkiye olan bu tavşan cinsi 16. yüzyılda bu topraklarda varlık göstermiştir. 17. yüzyılda ise Anadolu halkları tarafından keşfedilerek yaygınlaşmış ve buradan başta İngiltere, Almanya ile Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderilmişlerdir. Daha sonra Amerika kıtasında da tanınmaya başlayan Angora Tavşanlarının ülkemizde bakımlarına ve çoğalmalarına pek fazla önem verilmediği için nesilleri tükenme tehlikesine girmiştir. Upuzun yumuşak tüyleri ile dikkat çeken bu tavşan cinsi, Almanya’da geliştirilmiş ve farklı alt türlerinin ortaya çıkması sağlanmıştır. Yine Almanya’daki çalışmalar sonunda Ankara Tavşanı yeniden ülkemize getirilerek burada üretilmeye başlanmıştır. Bu tavşanların değerini belirleyen ise tüyleridir. Yünleri çok kıymetli olan Angora Tavşanlarından en çok tekstil sektöründe yararlanılır. Fakat tüy alım süreci ne yazık ki tavşanlar henüz canlı iken yapıldığı için bu işlem birçok ülkede yasaklanmıştır. Ankara Tavşanları son yıllarda artan hayvan hakları duyarlılığı sayesinde evcil canlılar olarak besleniyor.

>> Tavşan Yemleri

 ankara tavşanı

Angora (Ankara Tavşanı) Genel Özellikleri

  • Anavatanları Türkiye’dir.
  • On iki farklı tüy rengine sahip cinsi ve pek çok alt türü bulunur. En fazla rağbet görenleri bembeyaz tüyleri olan Albino Angora Tavşanlarıdır.
  • Ortalama ağırlıkları 3,5 – 4 kilogram civarındadır.
  • Tüyleri uzun, kabarık ve çok yumuşaktır.
  • Kısa bir boyna, yuvarlak bir kafaya sahiplerdir.
  • Dik kulaklarının ucunda püskül biçiminde uzun tüyler bulunur.
  • Otçul canlılardır. Kaliteli baklagiller, yemler ve kuru otlarla beslenmelilerdir.
  • Tırmanma ihtiyaçları diğer tavşan türlerine göre fazladır.
  • Uzun tüylü oldukları için taranmaya ihtiyaç duyarlar.
  • Yünleri çok değerlidir ve bu yünler tekstil endüstrisinde kullanılır. Bu tavşanlar 4 yaşına gelene kadar tüylerinden yararlanılabilir.
  • Dişilerinde gebelik süreci 33 gün sürer ve bir doğumda 5 ya da 6 adet yavruyu dünyaya getirirler. Yavrular doğumlarından 6 ay sonra sütten kesilirler.
  • 3 ila 4 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Ama 7. aydan sonra çiftleşmeleri doğru olacaktır.
  • Ortalama 7 ila 10 yıl arasında bir yaşam süreleri vardır. Bakımlarına ve beslenmelerine özen gösterildiğinde bu süre uzayabilir.

 angora tavşanı

Angora (Ankara Tavşanı) Bakımı

Güzel tüyleri ve sevimlilikleri ile dikkat çeken Ankara Tavşanları bakımları zor evciller arasında yer alırlar. Bunun ilk nedeni Angora Tavşanlarının kendilerine özel bir kafeste tutulmaları gerekmesidir. Ergenlik döneminden hemen sonra ayrı bir alana ihtiyaç duyan bu hayvanlar kafeslerinde tüm ihtiyaçlarını gidereceğinden tavşan kafesi yeterince büyük olmalıdır. Dolayısıyla tek bir tavşana ayrılması gereken özel tavşan kafesleri en az 80x95x60x45 ölçülerinde edinilmelidir.

Angora tavşanlarının bakımında tüy bakımının özel bir yeri vardır. Bu canlıların tüyleri uzun olduğu için taranması gerekir. Tüyleri fırçalanmayan Ankara Tavşanlarının deri rahatsızlıklarının yanında mide ve bağırsak sorunları yaşadığı da bilinmektedir. Çünkü Angora Tavşanları kendi tüylerini yutarlar. Tüy yutma hassas hayvanlar olan tavşanlarda ölüme bile sebebiyet verebilir. Bu nedenle Angora Tavşanlarının zaman zaman tıraş ettirilmeleri de gerekir.

Angora Tavşanlarının beslenmesi de özen ister. Bu hayvanlara mutlaka kaliteli yemler verilmelidir. Ayrıca evde besleneceklerse taze sebze ve meyveleri belirli oranlarda düzenli şekilde yemeleri şarttır. Bu şekilde tüyleri daima parlak ve güzel olacak, sağlıkları da tehlikeye girmeyecektir.


Evde Tavşan Beslemenin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.